Gombás-bolognais pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 175 g 20 %-os tejföl

Töltelék:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy doboz paradicsomkonzerv (20 %-os)
  • fél kg darált marha vagy sertés-marha hús vegyesen
  • 5-6 nagy fej csiperkegomba
  • bors
  • majoránna
  • oregánó
  • bazsalikom
  • petrezselyem

Összeállítás:

  • 15 dkg reszelt sajt
  • szezámmag

Elkészítése: A tészta összetevőit egy nagy tálban összegyúrom, majd a hűtőbe teszem pihenni, amíg a szósz elkészül.

A hagymát apró kockákra vágom, kevés olajon dinsztelem, majd hozzáadom darált húst és fehéredésig pirítom. A húsra még nyersen teszek sót és borsot. Amíg a hús pirul, a gombákat megtisztítom és vékony csíkokra szeletelem.

A hús fehéredése után a gombát is a lábasba teszem és addig pirítom, amíg nagyjából összeesik, de még marad benne némi víz is. Ezután felöntöm a paradicsompürével, zöldfűszerekkel és pici cukorral ízesítem, majd kb 5 percig forralom.

Amikor kész a töltelék, a tésztát 2/3-1/3 arányban szétosztom. A nagyobbik részt kinyújtom és kibélelem vele a piteformát. Erre öntöm a szószt, megszórom a reszelt sajttal, majd a félretett tésztát is kinyújtom és befedem vele a tölteléket.

Érdemes kicsit összecsipkedni a két tészta oldalát, hogy ne folyjon ki sülés közben a húsos töltelék.

A tetejére szezámmagot szórok, majd 180 fokon, kb 45 perc alatt pirosra sütöm.