Húsgombócok krémes, petrezselymes mártásban recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Gombócokhoz:
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 púpos ek zsemlemorzsa
- 1 csapott kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
- 3-4 ek olaj a sütéshez
Mártáshoz:
- 3 dl főzőtejszín (20 %-os)
- 1 csapott tk liszt
- 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
- 0,5 kk házi fokhagymakrém
- 1 csipet só
Elkészítése:
A darált húst egy tálban összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával, sóval, borssal, fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával).
Kézzel egész apró, kisebb diónyi golyókat gyúrunk, amit kissé ellapítunk a két tenyerünk között.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd fedő alatt a gombócok mindkét oldalát megpirítjuk. Kiszedjük a zsírból, és kicsit félretesszük.
A lisztet a tejszínnel és a fokhagymakrémmel csomómentesre keverjük, majd mérsékelt lángon besűrítjük. Hozzáadjuk a sót és beleforgatjuk a gombócokat, hagyjuk hogy jól átmelegedjenek.
A megtisztított petrezselyemleveleket egész apróra vágjuk, és a gombócokra szórjuk.
Melegen, kifőtt tésztával kínáljuk.
Tipp:
Ez az egyszerű, krémes fogás egy kevés megmaradt darált húsból készült. A gyerekek kedvéért egész apró, mondhatni mini gombócokat sodortam, így egy egész nagy serpenyőben meg is tudtam egyszerre sütni őket, mind a 31-et.
A petrezselyem természetesen más zöld fűszerekkel is helyettesíthető, attól függően, hogy épp mi található otthon.