Húsgombócok krémes, petrezselymes mártásban

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Gombócokhoz:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 kisebb tojás
  • 3 púpos ek zsemlemorzsa
  • 1 csapott kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 csapott kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
  • 3-4 ek olaj a sütéshez

Mártáshoz:

  • 3 dl főzőtejszín (20 %-os)
  • 1 csapott tk liszt
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél
  • 0,5 kk házi fokhagymakrém
  • 1 csipet só

Elkészítése:

A darált húst egy tálban összekeverjük a tojással, zsemlemorzsával, sóval, borssal, fokhagymakrémmel (esetleg zúzott fokhagymával).

Kézzel egész apró, kisebb diónyi golyókat gyúrunk, amit kissé ellapítunk a két tenyerünk között.

Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd fedő alatt a gombócok mindkét oldalát megpirítjuk. Kiszedjük a zsírból, és kicsit félretesszük.

A lisztet a tejszínnel és a fokhagymakrémmel csomómentesre keverjük, majd mérsékelt lángon besűrítjük. Hozzáadjuk a sót és beleforgatjuk a gombócokat, hagyjuk hogy jól átmelegedjenek.

A megtisztított petrezselyemleveleket egész apróra vágjuk, és a gombócokra szórjuk.

Melegen, kifőtt tésztával kínáljuk.

Tipp:

Ez az egyszerű, krémes fogás egy kevés megmaradt darált húsból készült. A gyerekek kedvéért egész apró, mondhatni mini gombócokat sodortam, így egy egész nagy serpenyőben meg is tudtam egyszerre sütni őket, mind a 31-et.

A petrezselyem természetesen más zöld fűszerekkel is helyettesíthető, attól függően, hogy épp mi található otthon.