Egyszerű szalontüdő zsemlegombóccal recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéstüdő
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- negyed zeller
- 2 ek olaj
- 2 ek cukor
- 150 g tejföl
- 2 ek liszt
- 1 ek mustár
- só, őrölt bors ízlés szerint
Zsemlegombóchoz:
- 4 szikkadt zsemle
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg liszt
- só, őrölt bors
Elkészítése:
A megmosott tüdőt egy nagyobb edénybe felteszem főni annyi vízben, ami jól ellepi. Hozzáadom a fokhagymát és hagymát egészben, babérlevelet. 1 órát főzöm, majd hagyom a levében kihűlni.
Mikor kihűlt, akkor a gégét, hörgőket kivágom és felcsíkozom a tüdőt. Beleteszem egy edénybe és annyi főzővizet öntök rá, hogy jól ellepje, hozzáadom a közben megtisztított és feldarabolt zöldségeket, majd addig főzöm, amíg minden meg nem puhul.
Ekkor a tüdőt kimerem és a zöldségeket leturmixolom.
Az olajon a cukrot karamellizálom, kevés főzőlevet adok hozzá, hogy felolvadjon, majd a leturmixolt zöldségekhez adom. Visszarakom a tüdőt és felforralom. A tejfölt kikeverem a liszttel és kevés főzőlével és a mártáshoz keverem és összeforralom.
Mustárral, sóval, őrölt borssal ízesítem.
A zsemléket felkockázom és sütőben megpirítom. Mikor kihűlt, akkor hozzáadom a lisztet, tojást, sót, borsot. Összedolgozom, jó sűrű nokedli szerű masszát kapok. Vizes kézzel gombócokat formázok és bő, sós, forró vízben kifőzöm a gombócokat.