Egyszerű szalontüdő zsemlegombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéstüdő
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • negyed zeller
  • 2 ek olaj
  • 2 ek cukor
  • 150 g tejföl
  • 2 ek liszt
  • 1 ek mustár
  • só, őrölt bors ízlés szerint

Zsemlegombóchoz:

  • 4 szikkadt zsemle
  • 1 tojás
  • 20 dkg liszt
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

A megmosott tüdőt egy nagyobb edénybe felteszem főni annyi vízben, ami jól ellepi. Hozzáadom a fokhagymát és hagymát egészben, babérlevelet. 1 órát főzöm, majd hagyom a levében kihűlni.

Mikor kihűlt, akkor a gégét, hörgőket kivágom és felcsíkozom a tüdőt. Beleteszem egy edénybe és annyi főzővizet öntök rá, hogy jól ellepje, hozzáadom a közben megtisztított és feldarabolt zöldségeket, majd addig főzöm, amíg minden meg nem puhul.

Ekkor a tüdőt kimerem és a zöldségeket leturmixolom.

Az olajon a cukrot karamellizálom, kevés főzőlevet adok hozzá, hogy felolvadjon, majd a leturmixolt zöldségekhez adom. Visszarakom a tüdőt és felforralom. A tejfölt kikeverem a liszttel és kevés főzőlével és a mártáshoz keverem és összeforralom.

Mustárral, sóval, őrölt borssal ízesítem.

A zsemléket felkockázom és sütőben megpirítom. Mikor kihűlt, akkor hozzáadom a lisztet, tojást, sót, borsot. Összedolgozom, jó sűrű nokedli szerű masszát kapok. Vizes kézzel gombócokat formázok és bő, sós, forró vízben kifőzöm a gombócokat.