Babos oldalas recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 30 dkg szárazbab
- 30 dkg füstölt hús
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje
- 4 szál sárgarépa
- 80 dkg sertés oldalas
- 1 dl olaj
- 4 dl száraz vörösbor
- 1 ek. paradicsompüré
- 2 babérlevél
- kakukkfű, esetleg borsikafű, de finom vadfűszer-keverékkel is ízesítve
Elkészítése:
Előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst.
Másnap fél órára hideg vízbe teszünk egy Római tálat, fedelével együtt.
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szeleteljük, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vastagabb karikára vágjuk.
Az oldalast, ahogyan a csontok engedik, 2 ujjnyi darabokra szeljük. A babot és a füstölt húst leszűrjük.
A Római tálat kiemeljük a vízből és lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne az oldalas darabokat és egyenesen áttesszük őket a Római tálba.
A serpenyőben lévő zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát és a babot. Sózzuk, borsozzuk, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst.
A serpenyőbe pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet és a fűszereket, végül 1 dl vízzel összeforraljuk és a húsra öntjük. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe.
Kb. 1 1/2 óra múlva levesszük a tetőt róla, átkeverjük és még fél órát pirítjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Tipp:
Előkészítés 30-40 percet vesz igénybe, sütési idő kb. 120 perc.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »