Babos oldalas recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 30 dkg szárazbab
- 30 dkg füstölt hús
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje
- 4 szál sárgarépa
- 80 dkg sertés oldalas
- 1 dl olaj
- 4 dl száraz vörösbor
- 1 ek. paradicsompüré
- 2 babérlevél
- kakukkfű, esetleg borsikafű, de finom vadfűszer-keverékkel is ízesítve
Elkészítése:
Előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst.
Másnap fél órára hideg vízbe teszünk egy Római tálat, fedelével együtt.
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szeleteljük, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vastagabb karikára vágjuk.
Az oldalast, ahogyan a csontok engedik, 2 ujjnyi darabokra szeljük. A babot és a füstölt húst leszűrjük.
A Római tálat kiemeljük a vízből és lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne az oldalas darabokat és egyenesen áttesszük őket a Római tálba.
A serpenyőben lévő zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát és a babot. Sózzuk, borsozzuk, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst.
A serpenyőbe pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet és a fűszereket, végül 1 dl vízzel összeforraljuk és a húsra öntjük. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe.
Kb. 1 1/2 óra múlva levesszük a tetőt róla, átkeverjük és még fél órát pirítjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Tipp:
Előkészítés 30-40 percet vesz igénybe, sütési idő kb. 120 perc.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »