Babos oldalas recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 30 dkg szárazbab
- 30 dkg füstölt hús
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje
- 4 szál sárgarépa
- 80 dkg sertés oldalas
- 1 dl olaj
- 4 dl száraz vörösbor
- 1 ek. paradicsompüré
- 2 babérlevél
- kakukkfű, esetleg borsikafű, de finom vadfűszer-keverékkel is ízesítve
Elkészítése:
Előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst.
Másnap fél órára hideg vízbe teszünk egy Római tálat, fedelével együtt.
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szeleteljük, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vastagabb karikára vágjuk.
Az oldalast, ahogyan a csontok engedik, 2 ujjnyi darabokra szeljük. A babot és a füstölt húst leszűrjük.
A Római tálat kiemeljük a vízből és lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne az oldalas darabokat és egyenesen áttesszük őket a Római tálba.
A serpenyőben lévő zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát és a babot. Sózzuk, borsozzuk, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst.
A serpenyőbe pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet és a fűszereket, végül 1 dl vízzel összeforraljuk és a húsra öntjük. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe.
Kb. 1 1/2 óra múlva levesszük a tetőt róla, átkeverjük és még fél órát pirítjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Tipp:
Előkészítés 30-40 percet vesz igénybe, sütési idő kb. 120 perc.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »