Babos oldalas

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 30 dkg szárazbab
  • 30 dkg füstölt hús
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje
  • 4 szál sárgarépa
  • 80 dkg sertés oldalas
  • 1 dl olaj
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 babérlevél
  • kakukkfű, esetleg borsikafű, de finom vadfűszer-keverékkel is ízesítve

Elkészítése:

Előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst.

Másnap fél órára hideg vízbe teszünk egy Római tálat, fedelével együtt.

A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szeleteljük, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vastagabb karikára vágjuk.

Az oldalast, ahogyan a csontok engedik, 2 ujjnyi darabokra szeljük. A babot és a füstölt húst leszűrjük.

A Római tálat kiemeljük a vízből és lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne az oldalas darabokat és egyenesen áttesszük őket a Római tálba.

A serpenyőben lévő zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát és a babot. Sózzuk, borsozzuk, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst.

A serpenyőbe pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet és a fűszereket, végül 1 dl vízzel összeforraljuk és a húsra öntjük. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe.

Kb. 1 1/2 óra múlva levesszük a tetőt róla, átkeverjük és még fél órát pirítjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.

Tipp:

Előkészítés 30-40 percet vesz igénybe, sütési idő kb. 120 perc.