Hozzávalók:
Elkészítése:
Előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst.
Másnap fél órára hideg vízbe teszünk egy Római tálat, fedelével együtt.
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szeleteljük, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret vastagabb karikára vágjuk.
Az oldalast, ahogyan a csontok engedik, 2 ujjnyi darabokra szeljük. A babot és a füstölt húst leszűrjük.
A Római tálat kiemeljük a vízből és lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne az oldalas darabokat és egyenesen áttesszük őket a Római tálba.
A serpenyőben lévő zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát és a babot. Sózzuk, borsozzuk, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst.
A serpenyőbe pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet és a fűszereket, végül 1 dl vízzel összeforraljuk és a húsra öntjük. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe.
Kb. 1 1/2 óra múlva levesszük a tetőt róla, átkeverjük és még fél órát pirítjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Előkészítés 30-40 percet vesz igénybe, sütési idő kb. 120 perc.