Vaníliás-körtés pite recept

Hozzávalók egy 25 cm-es piteformához:
Tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír)
- 7 dkg porcukor
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (közepes)
- szükség esetén 1-2 ek hideg víz
Töltelékhez:
- 3 körte
- 1/2 citrom leve
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
- 2 dl habtejszín
- 1 kk őrölt fahéj
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat (vagy sertészsírt), majd kezdjük el összemorzsolni (én mindig házi zsírral készítem a tésztát, mert azzal sokkal omlósabb).
Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Amennyiben szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet. Könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.
Ezután a tésztát nyújtsuk ki piteforma méretűre, majd helyezzük bele a formába és tegyük hideg helyre ameddig a tölteléket előkészítjük (ha nem teflonos formát használunk, akkor előtte zsírozzuk és lisztezzük ki).
A körtéket pucoljuk meg, vágjuk félbe, vájjuk ki a magházat, majd forgassuk bele a citromlébe, hogy ne barnuljon meg.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a tojássárgákat, majd keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a habtejszínt és a vaníliás pudingport is.
A formában lévő tésztára helyezzük rá a felezett körtéket, majd öntsük rá a cukros-tojásos-tejszínes keveréket.
Helyezzük be előmelegített, 160 fokos sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 50 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Tálalás előtt emeljük ki a formából a pitét, szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Mielőtt a tésztát a formába helyeznénk, tegyünk bele két csík sütőpapírt úgy, hogy túl lógjon a formán, mert ezek segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a pitét a formából.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »