Rákóczi-túrós recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl tejföl
- fél citrom reszelt héja és leve
A félig sült tészta tejére:
- 2-3 ek baracklekvár
A töltelékhez:
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve(aki nem szereti a citromosat,helyette tegyen vaníliaaromából pár cseppet vagy vaníliás cukrot)
- tehetünk a töltelékbe még mazsolát is,én most mellőztem
A tetejére:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1-2 csepp citromlé
- 2-3 ek baracklekvár
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe világosra sütjük,kb 15 perc alatt,míg a tészta teteje megszilárdul.
Kivesszük a sütőből,vékonyan megkenjük baracklekvárral,elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a sütőbe vissza téve készre sütjük.
A 4 tojásfehérjét a sóval,citromlével,a cukorral kemény habbá verjük és a kész tésztára simítjuk vagy nyomózsákba töltve rácsokat nyomunk 1 cm távolságra a tészta tetejére.
A lekvárt felforrósítjuk,átpasszírozzuk,hogy rost ne maradjon benne.
Torta nyomóba töltjük a lekvárt és a résekbe töltjük.
Langyos sütőbe visszatesszük,de csak annyi időre,hogy a hab rászáradjon. A sütő ajtaját egy kicsit támasszuk ki.