Tejmentes kelt briós recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
A lisztet mérjük ki egy tálba, majd a sóval és a citromhéjjal keverjük el. Ha van dagasztógépünk, akkor annak a táljába mérjük értelemszerűen.
Ezután a liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, tegyük ide a zsiradékot, a tojássárgáját, a cukrot és morzsoljuk ide az élesztőt is. Melegítsük meg langyosra a folyékony állagú totut (nem szabad forróra, mert elpusztul az élesztő) és öntsük a mélyedésbe. Ha géppel dagasztunk, akkor addig kell dagasztani a tésztát, amíg a tészta felülete szép sima és már alig ragad a tálhoz.
Ha kézzel dolgozunk, akkor egy villával kezdjük kevergetni a totus-élesztős elegyet úgy, hogy egyre több lisztet keverünk hozzá. Ha már a villával nem tudjuk keverni, mert olyan sűrű, akkor tisztítsuk le a villát és belisztezett kézzel kezdjük el dagasztani a tésztát, addig, amíg már alig ragad a kezünkre.
Érdemes egyszer-kétszer megmosni a kezünket gyúrás közben, így gyorsabban egynemű lesz a tészta és könnyebb lesz vele bánni.
Ha kész a tésztánk, akkor betehetjük a hűtőbe egy nagyobb tálba, letakarva, akár 2 napig is pihenhet, kelhet ott, és akkor dolgozzuk fel, amikor szeretnénk. Ha rögtön szeretnénk, akkor takarjuk le a tésztánkat és pihentessük meleg helyen kb fél órát.
Ezután óvatosan gyúrjuk át és újabb fél órát pihentessük. Ezután osszuk egyenlő darabokra a tésztát (ebből a mennyiségből 8 darab 10 dkg-os vagy 16 db 5 dkg-os brióst készíthetünk) és kézzel sodorjunk 15-20 cm-es rudakat, majd csigavonalban feltekerjük őket és sütőlemezre tesszük.
Ezután konyharuhával letakarva 10-15 percet pihentetjük, majd tojással lekenjük (megszórhatjuk cukorral, mákszemekkel, stb…) és 180°C-os sütőben aranybarnára sütjük őket mérettől és sütőtől függően 15-25 perc alatt.