Tarte tatin recept
Hozzávalók:
Francia vajas tészta:
- 10 dkg teavaj (hideg, apróra kockázott)
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg félfogós liszt
- csipet só
- 6 ek víz (hideg)
Töltelék:
- 8 közepes alma
- 85 g méz (az alma savanykásságától függően lehet több is)
- 80 g teavaj
- 1 vaníliarúd (lehet pár csepp aroma is)
Elkészítése:
A lisztet a vajjal, sóval robotgéppel daraszerűre keverjük vagy kézzel gyorsan elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a víz felét és a géppel átkeverjük. Hozzáadjuk a víz másik felét is és gyorsan összegyúrjuk (gyorsan, hogy ne olvadjon meg a kezünktől a vaj!). Becsomagoljuk és 1-2 órát hűtőben pihentetjük.
Az almákat negyedekre vágjuk. A mézet egy serpenyőbe (aminek a füle is hőálló és be tudjuk tenni a sütőbe) öntjük, hozzáadjuk a kockázott vajat és az almaszeleteket meg az aromát vagy a vanília kikapart magjait.
Lefedjük egy fedővel és az almákat közepes lángon megpároljuk (nem kell kevergetnünk vagy hozzányúlnunk, csak hagyjuk szépen párolódni a saját gőzében).
Akkor jó, ha még kicsit kemény az még alma, hiszen még úgy is megsütjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Ha már jól átpárolódott a gyümölcs, akkor a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, akkorára vágjuk, amekkora a serpenyőnk és gyorsan ráterítjük a forró almára (tényleg gyors legyen, mert a vaj megolvad!).
Előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük, majd langyosan ráfordítjuk egy nagy tányérra.
Én egy gombóc fagyival szoktam tálalni még langyosan.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!