Tarte tatin recept

Hozzávalók:
Francia vajas tészta:
- 10 dkg teavaj (hideg, apróra kockázott)
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg félfogós liszt
- csipet só
- 6 ek víz (hideg)
Töltelék:
- 8 közepes alma
- 85 g méz (az alma savanykásságától függően lehet több is)
- 80 g teavaj
- 1 vaníliarúd (lehet pár csepp aroma is)
Elkészítése:
A lisztet a vajjal, sóval robotgéppel daraszerűre keverjük vagy kézzel gyorsan elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a víz felét és a géppel átkeverjük. Hozzáadjuk a víz másik felét is és gyorsan összegyúrjuk (gyorsan, hogy ne olvadjon meg a kezünktől a vaj!). Becsomagoljuk és 1-2 órát hűtőben pihentetjük.
Az almákat negyedekre vágjuk. A mézet egy serpenyőbe (aminek a füle is hőálló és be tudjuk tenni a sütőbe) öntjük, hozzáadjuk a kockázott vajat és az almaszeleteket meg az aromát vagy a vanília kikapart magjait.
Lefedjük egy fedővel és az almákat közepes lángon megpároljuk (nem kell kevergetnünk vagy hozzányúlnunk, csak hagyjuk szépen párolódni a saját gőzében).
Akkor jó, ha még kicsit kemény az még alma, hiszen még úgy is megsütjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Ha már jól átpárolódott a gyümölcs, akkor a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, akkorára vágjuk, amekkora a serpenyőnk és gyorsan ráterítjük a forró almára (tényleg gyors legyen, mert a vaj megolvad!).
Előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük, majd langyosan ráfordítjuk egy nagy tányérra.
Én egy gombóc fagyival szoktam tálalni még langyosan.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »