Tarte tatin recept

Hozzávalók:
Francia vajas tészta:
- 10 dkg teavaj (hideg, apróra kockázott)
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg félfogós liszt
- csipet só
- 6 ek víz (hideg)
Töltelék:
- 8 közepes alma
- 85 g méz (az alma savanykásságától függően lehet több is)
- 80 g teavaj
- 1 vaníliarúd (lehet pár csepp aroma is)
Elkészítése:
A lisztet a vajjal, sóval robotgéppel daraszerűre keverjük vagy kézzel gyorsan elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a víz felét és a géppel átkeverjük. Hozzáadjuk a víz másik felét is és gyorsan összegyúrjuk (gyorsan, hogy ne olvadjon meg a kezünktől a vaj!). Becsomagoljuk és 1-2 órát hűtőben pihentetjük.
Az almákat negyedekre vágjuk. A mézet egy serpenyőbe (aminek a füle is hőálló és be tudjuk tenni a sütőbe) öntjük, hozzáadjuk a kockázott vajat és az almaszeleteket meg az aromát vagy a vanília kikapart magjait.
Lefedjük egy fedővel és az almákat közepes lángon megpároljuk (nem kell kevergetnünk vagy hozzányúlnunk, csak hagyjuk szépen párolódni a saját gőzében).
Akkor jó, ha még kicsit kemény az még alma, hiszen még úgy is megsütjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Ha már jól átpárolódott a gyümölcs, akkor a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, akkorára vágjuk, amekkora a serpenyőnk és gyorsan ráterítjük a forró almára (tényleg gyors legyen, mert a vaj megolvad!).
Előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük, majd langyosan ráfordítjuk egy nagy tányérra.
Én egy gombóc fagyival szoktam tálalni még langyosan.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »