Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szekszárdi tál recept

Szekszárdi tál
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
    Tésztához:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 25 dkg cukor
    • 7 evőkanál napraforgóolaj
    • 25 dkg liszt
    • 0,5 teáskanál sütőpor

    Krémhez:

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 4 evőkanál liszt
    • 4 evőkanál cukor
    • 5 dl tej
    • 0,5 dl rum
    • 10 dkg dió (opcionális)
    • 10 dkg mazsola

    Csokiöntethez:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 3 evőkanál liszt
    • 2 evőkanál cukor
    • 3 dl felvert tejszínhab
    • 10 dkg étcsoki

    Tálaláshoz:

    • ízlés szerint felvert tejszínhab

    Elkészítése:

    A tésztához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az étolaj teljesen elkeveredik a fehérjében.

    A lisztben a sütőport elkeverjük, majd apránként a felvert habhoz adjuk, vigyázva arra, hogy a habot ne törjük össze.

    A piskótahabot sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt kockákra vágjuk.

    A krémhez a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral elkeverjük, majd a tejjel együtt puding sűrűségűre főzzük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd a krémbe keverjük laza mozdulatokkal. Végül a diót, mazsolát és a rumot is belekeverjük a krémbe.

    Elkészítjük a csokiöntetet: a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral elkeverjük, majd a tejjel puding sűrűségűre főzzük. A krémhez adjuk az étcsoki darabokat, majd elkeverjük. 4-5 percig hűlni hagyjuk, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.

    Összeállítjuk a süteményt: egy nagyobb tál aljára rakunk a csoki öntetből, majd erre rakjuk rá a piskóta tésztát. Rárakjuk a piskótára a krémet, majd még egy réteg piskótát rakunk rá.Az utolsó réteg piskótára ráöntjük a csoki öntetett, majd felvert tejszínhabbal díszítjük.

    Tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe rakjuk.

    Tipp:

    Ez a desszert Szekszárdon és környékén olyan népszerű, mint a somlói galuska az ország minden területén. Sok helyen somlói galuska néven árulják, pedig ez a két desszert elkészítése nagyon sokban különbözik egymástól. Készíthetjük egy nagyobb, vagy több kisebb tálban, ahogyan a cukrászdákban kapható.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá