Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
Tésztához:
Krémhez:
Csokiöntethez:
Tálaláshoz:
Elkészítése:
A tésztához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az étolaj teljesen elkeveredik a fehérjében.
A lisztben a sütőport elkeverjük, majd apránként a felvert habhoz adjuk, vigyázva arra, hogy a habot ne törjük össze.
A piskótahabot sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt kockákra vágjuk.
A krémhez a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral elkeverjük, majd a tejjel együtt puding sűrűségűre főzzük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd a krémbe keverjük laza mozdulatokkal. Végül a diót, mazsolát és a rumot is belekeverjük a krémbe.
Elkészítjük a csokiöntetet: a tojások sárgáját a liszttel és a cukorral elkeverjük, majd a tejjel puding sűrűségűre főzzük. A krémhez adjuk az étcsoki darabokat, majd elkeverjük. 4-5 percig hűlni hagyjuk, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.
Összeállítjuk a süteményt: egy nagyobb tál aljára rakunk a csoki öntetből, majd erre rakjuk rá a piskóta tésztát. Rárakjuk a piskótára a krémet, majd még egy réteg piskótát rakunk rá.Az utolsó réteg piskótára ráöntjük a csoki öntetett, majd felvert tejszínhabbal díszítjük.
Tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe rakjuk.
Ez a desszert Szekszárdon és környékén olyan népszerű, mint a somlói galuska az ország minden területén. Sok helyen somlói galuska néven árulják, pedig ez a két desszert elkészítése nagyon sokban különbözik egymástól. Készíthetjük egy nagyobb, vagy több kisebb tálban, ahogyan a cukrászdákban kapható.