Százrétű rétes (gibanica) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 20 dkg puha vaj
- 30 dkg rétesliszt
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 ek porcukor
- 1 cs sütőpor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - csipet só
- 1-2 ek tejföl
- 8 db réteslap (1 csomag)
A töltelékhez:
- 25 dkg darált mák + 3 ek cukor
- 1 kg tehéntúró + 4 ek cukor + 3 ek búzadara, 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, 1 citrom reszelt héja - 30 dkg darált dió + 3 ek cukor
- 1 kis doboz tejföl (130 g)
- 1 kg reszelt alma + 3 ek cukor + 2 evőkanál zsemlemorzsa, fahéj, 20 dkg mazsola
Tetejére:
- 5 dl tejföl
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 ek cukor
Elkészítése:
Az omlós tésztával kezdjük, mert annak 20 percet a hűtőben pihennie kell.
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a sót. A lisztet is hozzászitáljuk a sütőporral és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, pár kanál tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható, képlékeny tésztát kapjunk.
Mikor sima, csomómentes a tészta, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük.
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, levét kinyomkodjuk. Cukorral, fahéjjal és a zsemlemorzsával összeforgatjuk.
A diót ledaráljuk és a cukorral elkeverjük.
A mákot ugyan így készítjük el, esetleg ízesíthetjük egy kevés reszelt citromhéjjal.
A túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a cukorral, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, meg a búzadarát, hogy felfogja a felesleges nedvességet. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük és óvatosan beleforgatjuk a túróba, ezzel lazítjuk.
A mazsolát tejbe vagy rummal ízesített vízbe áztatjuk.
Elkezdjük az összeállítást:
A nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. A hűtőből kivett tésztát kézzel egyenletesen belesimítjuk.
Első réteg a kinyomkodott fahéjas alma lesz. Egyenlő vastagságban szétterítjük a tésztán. Erre kerül 2 db réteslap, aminek a tetejét megkenjük olajjal.
Ezután jön a cukrozott darált diós réteg, aminek a tetejére pár csepp olajat és néhány pötty tejfölt teszünk, hogy lucskosabb legyen.
Ezt is befedjük 2 réteslappal, tetejét olajjal kenjük meg.
Jön a túrós réteg. A túrós töltelék felét (!) elsimítjuk a réteslapon, erre kerül a cukros-mákos réteg, amit befedünk ismét réteslappal, olajozás.
A tetejét a túrós töltelék másik fele zárja, de a már megduzzadt, kinyomkodott mazsolákkal meghintve.
Betakarjuk az utolsó 2 réteslappal, olajozzuk és mehet is az 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Minimum 1 órát sütjük.
Mikor szép piros a teteje, kb a sütés 40. percében, akkor a tejfölt keverjük ki a tojással és kevés cukorralmajd és kenjük a réteslap tetejére, úgy fejezzük be a sütést, hogy ez a finomság rápiruljon!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »










