Százrétű rétes (gibanica) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 20 dkg puha vaj
- 30 dkg rétesliszt
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 ek porcukor
- 1 cs sütőpor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 1-2 ek tejföl
- 8 db réteslap (1 csomag)
A töltelékhez:
- 25 dkg darált mák + 3 ek cukor
- 1 kg tehéntúró + 4 ek cukor + 3 ek búzadara, 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg darált dió + 3 ek cukor
- 1 kis doboz tejföl (130 g)
- 1 kg reszelt alma + 3 ek cukor + 2 evőkanál zsemlemorzsa, fahéj, 20 dkg mazsola
Tetejére:
- 5 dl tejföl
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek cukor
Elkészítése:
Az omlós tésztával kezdjük, mert annak 20 percet a hűtőben pihennie kell.
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a sót. A lisztet is hozzászitáljuk a sütőporral és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, pár kanál tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható, képlékeny tésztát kapjunk.
Mikor sima, csomómentes a tészta, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük.
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, levét kinyomkodjuk. Cukorral, fahéjjal és a zsemlemorzsával összeforgatjuk.
A diót ledaráljuk és a cukorral elkeverjük.
A mákot ugyan így készítjük el, esetleg ízesíthetjük egy kevés reszelt citromhéjjal.
A túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a cukorral, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, meg a búzadarát, hogy felfogja a felesleges nedvességet. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük és óvatosan beleforgatjuk a túróba, ezzel lazítjuk.
A mazsolát tejbe vagy rummal ízesített vízbe áztatjuk.
Elkezdjük az összeállítást:
A nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. A hűtőből kivett tésztát kézzel egyenletesen belesimítjuk.
Első réteg a kinyomkodott fahéjas alma lesz. Egyenlő vastagságban szétterítjük a tésztán. Erre kerül 2 db réteslap, aminek a tetejét megkenjük olajjal.
Ezután jön a cukrozott darált diós réteg, aminek a tetejére pár csepp olajat és néhány pötty tejfölt teszünk, hogy lucskosabb legyen.
Ezt is befedjük 2 réteslappal, tetejét olajjal kenjük meg.
Jön a túrós réteg. A túrós töltelék felét (!) elsimítjuk a réteslapon, erre kerül a cukros-mákos réteg, amit befedünk ismét réteslappal, olajozás.
A tetejét a túrós töltelék másik fele zárja, de a már megduzzadt, kinyomkodott mazsolákkal meghintve.
Betakarjuk az utolsó 2 réteslappal, olajozzuk és mehet is az 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Minimum 1 órát sütjük.
Mikor szép piros a teteje, kb a sütés 40. percében, akkor a tejfölt keverjük ki a tojással és kevés cukorralmajd és kenjük a réteslap tetejére, úgy fejezzük be a sütést, hogy ez a finomság rápiruljon!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »