Sós karamellás sajttorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Alap:
- 25 dkg zabkeksz
- 12,5 dkg vaj olvasztva
Sajtkrémes réteg:
- 50 dkg mascarpone
- 25 dkg tejföl
- 2 ek finomliszt
- 15 dkg kristálycukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Sós karamell:
- 10 dkg kristálycukor
- 7 dkg tejszín (30 %-os)
- 5 dkg vaj
- fél tk só (ha nem szeretjók a sós karamellát, akkor ez ki is maradhat)
Elkészítése:
Alap:
A kekszet daráljuk le és keverjük össze az olvasztott vajjal. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral és az oldalára is vágjunk belőle, majd simítsuk bele a kekszes alapot a forma aljába, majd jól nyomkodjuk bele.
150 fokra melegített sütőben süssük 15 percig.
Sajkrémes réteg:
A hozzávalókat mérjük ki egy nagyobb edénybe, majd egy robotgép segítségével keverjük egynemű masszává. Az elősütött kekszes alapra öntsük rá óvatosan a tojásos-mascarponés keveréket, majd toljuk vissza a sütőbe kb 60-70 percre. Akkor jó, amikor a teteje kezd kissé barnulni.
Résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk hűlni.
Karamell:
A cukrot alacsony lángon kezdjük karamellizálni. Amikor már szép a színe, akkor adjuk hozzá a vajat és a tejszínt is és keverjük addig, amíg a keremell felolvad teljesen. Ha szeretjük a sós karamellt, akkor keverjük bele a sót is.
Ha nem olvadt fel a karamell teljesen, akkor szűrjük át.
A kész karamellt öntsük a torta tetejére és tálalhatjuk is.