Sós karamellás sajttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Sós karamellás sajttorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Alap:

  • 25 dkg zabkeksz
  • 12,5 dkg vaj olvasztva

Sajtkrémes réteg:

  • 50 dkg mascarpone
  • 25 dkg tejföl
  • 2 ek finomliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 tojás

Sós karamell:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 7 dkg tejszín (30 %-os)
  • 5 dkg vaj
  • fél tk só (ha nem szeretjók a sós karamellát, akkor ez ki is maradhat)

Elkészítése:

Alap:

A kekszet daráljuk le és keverjük össze az olvasztott vajjal. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral és az oldalára is vágjunk belőle, majd simítsuk bele a kekszes alapot a forma aljába, majd jól nyomkodjuk bele.

150 fokra melegített sütőben süssük 15 percig.

Sajkrémes réteg:

A hozzávalókat mérjük ki egy nagyobb edénybe, majd egy robotgép segítségével keverjük egynemű masszává. Az elősütött kekszes alapra öntsük rá óvatosan a tojásos-mascarponés keveréket, majd toljuk vissza a sütőbe kb 60-70 percre. Akkor jó, amikor a teteje kezd kissé barnulni.

Résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk hűlni.

Karamell:

A cukrot alacsony lángon kezdjük karamellizálni. Amikor már szép a színe, akkor adjuk hozzá a vajat és a tejszínt is és keverjük addig, amíg a keremell felolvad teljesen. Ha szeretjük a sós karamellt, akkor keverjük bele a sót is.

Ha nem olvadt fel a karamell teljesen, akkor szűrjük át.

A kész karamellt öntsük a torta tetejére és tálalhatjuk is.