Somlói Galuska recept
Hozzávalók:
A csokis-diós piskótához:
- 5 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 evőkanál cukor
- 8 dkg darált dió
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 mokkáskanál sütőpor
A sima piskótához:
- 5 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 evőkanál cukor
- 7 evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
A vaníliakrémhez:
- 5 dl tej
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 evőkanál cukor
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A rumos mazsolához:
- 20 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- 1 dl rum
- 1-2 marék mazsola
A csokiöntethez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 6 evőkanál kakaópor
- 1 dl tej
A tálaláshoz:
- tejszínhab
- dió
- mazsola
Elkészítése:
A csokis piskótához szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az elvegyített sütőport, lisztet, kakaót és diót.
Alaposan beleforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük a piskótát. A sima piskótával is ugyanígy járunk el.
A vaníliakrémhez egy fazékban felmelegítjük a tejet a vaníliaromával együtt. Közben a tojások sárgáját, a cukrot és a keményítőt robotgéppel kikeverjük.
Amikor már majdnem forr a tej, levesszük a tűzről, és vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos keverékhez. (Közben folyamatosan keverjük, nehogy a tojás megfőjjön!) A tejes keveréket ezután visszatesszük a tűzre, és kis lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, félretesszük hűlni.
A rumos mazsolához a vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a rumot és a mazsolát. Ezt is állni hagyjuk, amíg elkészülnek és kihűlnek a piskóták.
A csokoládéöntethez a vajat és a cukrot felolvasztjuk, belekeverjük a kakaóport, majd a tejjel lazítjuk az öntetünket. Ha sűrűnek találjuk, több tejet öntünk hozzá.
Ha kihűltek a piskóták, elfelezzük őket, így 2 csokis-diós és 2 sima piskótalapot kapunk. Az alsó csokis piskótát alaposan meglocsoljuk a rumos mazsolával és megkenjük a vaníliakrém egyharmadával. Erre helyezzük a sima piskótát, és ugyanígy folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok.
Szeletekre vágjuk vagy formákat szúrunk ki belőle. Csokoládéöntettel, tejszínnel, dióval és mazsolával szervírozzuk.
Tipp:
Tradicionális magyar édesség, kalóriadúsan, ahogy mi magyarok szeretjük! :)