Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Somlói Galuska recept

Somlói Galuska
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A csokis-diós piskótához:

    • 5 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 evőkanál cukor
    • 8 dkg darált dió
    • 2 evőkanál kakaópor
    • 1 mokkáskanál sütőpor

    A sima piskótához:

    • 5 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 evőkanál cukor
    • 7 evőkanál liszt
    • 1 mokkáskanál sütőpor
    • 1 teáskanál vaníliaaroma

    A vaníliakrémhez:

    • 5 dl tej
    • 4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 3 evőkanál cukor
    • 2 teáskanál vaníliaaroma
    • 1 evőkanál étkezési keményítő

    A rumos mazsolához:

    • 20 dkg cukor
    • 2,5 dl víz
    • 1 dl rum
    • 1-2 marék mazsola

    A csokiöntethez:

    • 20 dkg vaj
    • 20 dkg cukor
    • 6 evőkanál kakaópor
    • 1 dl tej

    A tálaláshoz:

    • tejszínhab
    • dió
    • mazsola

    Elkészítése:

    A csokis piskótához szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az elvegyített sütőport, lisztet, kakaót és diót.

    Alaposan beleforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük a piskótát. A sima piskótával is ugyanígy járunk el.

    A vaníliakrémhez egy fazékban felmelegítjük a tejet a vaníliaromával együtt. Közben a tojások sárgáját, a cukrot és a keményítőt robotgéppel kikeverjük.

    Amikor már majdnem forr a tej, levesszük a tűzről, és vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos keverékhez. (Közben folyamatosan keverjük, nehogy a tojás megfőjjön!) A tejes keveréket ezután visszatesszük a tűzre, és kis lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, félretesszük hűlni.

    A rumos mazsolához a vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a rumot és a mazsolát. Ezt is állni hagyjuk, amíg elkészülnek és kihűlnek a piskóták.

    A csokoládéöntethez a vajat és a cukrot felolvasztjuk, belekeverjük a kakaóport, majd a tejjel lazítjuk az öntetünket. Ha sűrűnek találjuk, több tejet öntünk hozzá.

    Ha kihűltek a piskóták, elfelezzük őket, így 2 csokis-diós és 2 sima piskótalapot kapunk. Az alsó csokis piskótát alaposan meglocsoljuk a rumos mazsolával és megkenjük a vaníliakrém egyharmadával. Erre helyezzük a sima piskótát, és ugyanígy folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok.

    Szeletekre vágjuk vagy formákat szúrunk ki belőle. Csokoládéöntettel, tejszínnel, dióval és mazsolával szervírozzuk.

    Tipp:

    Tradicionális magyar édesség, kalóriadúsan, ahogy mi magyarok szeretjük! :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá