Somlói Galuska

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Somlói Galuska

Hozzávalók:

A csokis-diós piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 8 dkg darált dió
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 mokkáskanál sütőpor

A sima piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

A vaníliakrémhez:

  • 5 dl tej
  • 4 db tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A rumos mazsolához:

  • 20 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 dl rum
  • 1-2 marék mazsola

A csokiöntethez:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 6 evőkanál kakaópor
  • 1 dl tej

A tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • dió
  • mazsola

Elkészítése:

A csokis piskótához szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az elvegyített sütőport, lisztet, kakaót és diót.

Alaposan beleforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük a piskótát. A sima piskótával is ugyanígy járunk el.

A vaníliakrémhez egy fazékban felmelegítjük a tejet a vaníliaromával együtt. Közben a tojások sárgáját, a cukrot és a keményítőt robotgéppel kikeverjük.

Amikor már majdnem forr a tej, levesszük a tűzről, és vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos keverékhez. (Közben folyamatosan keverjük, nehogy a tojás megfőjjön!) A tejes keveréket ezután visszatesszük a tűzre, és kis lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, félretesszük hűlni.

A rumos mazsolához a vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a rumot és a mazsolát. Ezt is állni hagyjuk, amíg elkészülnek és kihűlnek a piskóták.

A csokoládéöntethez a vajat és a cukrot felolvasztjuk, belekeverjük a kakaóport, majd a tejjel lazítjuk az öntetünket. Ha sűrűnek találjuk, több tejet öntünk hozzá.

Ha kihűltek a piskóták, elfelezzük őket, így 2 csokis-diós és 2 sima piskótalapot kapunk. Az alsó csokis piskótát alaposan meglocsoljuk a rumos mazsolával és megkenjük a vaníliakrém egyharmadával. Erre helyezzük a sima piskótát, és ugyanígy folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok.

Szeletekre vágjuk vagy formákat szúrunk ki belőle. Csokoládéöntettel, tejszínnel, dióval és mazsolával szervírozzuk.

Tipp:

Tradicionális magyar édesség, kalóriadúsan, ahogy mi magyarok szeretjük! :)