Rizslisztes piskótatekercs rebarbarakrémmel recept
Hozzávalók egy 33*37 cm-es tepsihez:
Piskótatekercshez:
- 12 dkg rizsliszt
- 10 dkg eritrit
- 1 tk vaníliaaroma
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 2 ek forró víz
Rebarbarakrémhez:
- 4-5 szál rebarbara
- 2 ek méz
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg eritrit
- 1 tk vaníliaaroma
- 2 dl habtejszín
Elkészítése:
Az egész tojásokat az eritrittel és a vaníliaaromával keverjük jó habosra, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forróvizet és keverjük még 1-2 percig. Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, majd egy keverőkanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 15 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 13 percig sütöttem).
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg rizsliszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen).
Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni (én legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni).
A rebarbara szárról húzzuk le a külső, vékony hártyás részt, majd daraboljuk fel. A mézet tegyük egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a feldarabolt rebarbarát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd pároljuk puhára, pépesre (én nem tettem alá vizet, mert a rebarbara engedett annyit, amiben puhára párolódott).
Ezután vegyük le a tűzről, egy kézi habverővel keverjük simára, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A mascarponét keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd adjuk hozzá a rebarbarapépet és szintén keverjük simára.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg a krém 2/3 részével, majd tekerjük fel.
Ezután a maradék krémmel vonjuk be a tekercset, majd tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tipp:
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a piskótatekercset a hűtőből, majd egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.