Somlói galuska muffin recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 15 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 2,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg darált dió
- 1,5 dkg holland kakaópor
Krém:
- 2,5 dl tej
- 0,5 csomag vaníliás pudingpor
- 2 ek cukor
- 3 dkg margarin
- 15 dkg rumba áztatott mazsola
Szirup:
- 4 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 kk rum, vagy rum aroma
- 2 ek baracklekvár
- 1 dl víz
- 1 citrom reszelt héja
Csokoládéöntet:
- 15 dkg étcsokoládé
- 9 dkg cukor
- kevés víz
- 0,5 dl rum vagy rumaroma
- 5 dkg margarin
Továbbá:
- 2-3 dl tejszínhab
Elkészítése:
Krém készítése:
A pudingport a cukorral és kevés tejjel keverjük csomómentesre. a maradék tejet kezdjük el melegíteni, majd adjuk hozzá a kikevert pudingot és lassú tűzön főzzük sűrűre. Adjuk hozzá a margarint és keverjük el benne amíg el nem olvad, majd forgassuk bele a rumba előzőleg beáztatott és lecsepegtetett mazsolát. Tegyük félre hűlni.
Tészta készítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy nagy tálban keverjük habosra a puha margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és folyamatos keverés mellett – tejjel felöntve – alakítsuk homogén tésztává. A tésztát ekkor felezzük el, az egyik feléhez keverjük hozzá a citromhéjat és a darált dió felét, a tészta másik feléhez pedig szitáljuk hozzá a kakaóport, így nem lesz csomós, majd szintén keverjük el egyenletesen.
Tegyünk 12 papírkapszlit a muffin formába, vagy használjunk szilikon muffin sütőformát. Egy kávéskanál segítségével kanalazzunk a formába egy kanál csokis tésztát, mellé egy kanál diósat, szórjuk meg darált dióval, kanalazzunk rá egy kanál vaníliakrémet, majd fedjük be ismét egy-egy kiskanál csokis, illetve diós tésztával. Vigyázzunk, hogy csak 3/4-ig töltsük a formát.
A maradék diót szórjuk a muffinok tetejére (kicsit tegyünk félre a végső díszítéshez), majd süssük őket készre az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük a tésztát tűpróbával. Amíg sülnek a muffinok, készítsük el a szirupot.
Szirup készítése:
A hozzávalókat pár perc alatt forraljuk sziruppá, majd tegyük félre hűlni. A kész, lehűlt muffinok közepébe vájjunk egy kis lyukat, öntsünk bele egy kevés szirupot, majd hagyjuk állni, amíg elkészítjük a csokoládéöntetet.
Csokoládéöntet készítése:
Az összetört csokoládét gőz felett olvasszuk fel, hevítsük a vízzel, a cukorral és a rummal forrásig, majd keverjük fényesre a margarinnal. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.
Tálaláskor locsoljuk a csokoládéöntet a muffinok tetejére, nyomjunk rá egy adag tejszínhabot, majd folyassunk vékony csokoládécsíkokat a tetejére, és szórjuk meg a maradék darált dióval.