Somlói galuska muffin

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Somlói galuska muffin

Hozzávalók:

Tészta:

  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg darált dió
  • 1,5 dkg holland kakaópor

Krém:

  • 2,5 dl tej
  • 0,5 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek cukor
  • 3 dkg margarin
  • 15 dkg rumba áztatott mazsola

Szirup:

  • 4 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kk rum, vagy rum aroma
  • 2 ek baracklekvár
  • 1 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja

Csokoládéöntet:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 9 dkg cukor
  • kevés víz
  • 0,5 dl rum vagy rumaroma
  • 5 dkg margarin

Továbbá:

  • 2-3 dl tejszínhab

Elkészítése:

Krém készítése:

A pudingport a cukorral és kevés tejjel keverjük csomómentesre. a maradék tejet kezdjük el melegíteni, majd adjuk hozzá a kikevert pudingot és lassú tűzön főzzük sűrűre. Adjuk hozzá a margarint és keverjük el benne amíg el nem olvad, majd forgassuk bele a rumba előzőleg beáztatott és lecsepegtetett mazsolát. Tegyük félre hűlni.

Tészta készítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Egy nagy tálban keverjük habosra a puha margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és folyamatos keverés mellett – tejjel felöntve – alakítsuk homogén tésztává. A tésztát ekkor felezzük el, az egyik feléhez keverjük hozzá a citromhéjat és a darált dió felét, a tészta másik feléhez pedig szitáljuk hozzá a kakaóport, így nem lesz csomós, majd szintén keverjük el egyenletesen.

Tegyünk 12 papírkapszlit a muffin formába, vagy használjunk szilikon muffin sütőformát. Egy kávéskanál segítségével kanalazzunk a formába egy kanál csokis tésztát, mellé egy kanál diósat, szórjuk meg darált dióval, kanalazzunk rá egy kanál vaníliakrémet, majd fedjük be ismét egy-egy kiskanál csokis, illetve diós tésztával. Vigyázzunk, hogy csak 3/4-ig töltsük a formát.

A maradék diót szórjuk a muffinok tetejére (kicsit tegyünk félre a végső díszítéshez), majd süssük őket készre az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük a tésztát tűpróbával. Amíg sülnek a muffinok, készítsük el a szirupot.

Szirup készítése:

A hozzávalókat pár perc alatt forraljuk sziruppá, majd tegyük félre hűlni. A kész, lehűlt muffinok közepébe vájjunk egy kis lyukat, öntsünk bele egy kevés szirupot, majd hagyjuk állni, amíg elkészítjük a csokoládéöntetet.

Csokoládéöntet készítése:

Az összetört csokoládét gőz felett olvasszuk fel, hevítsük a vízzel, a cukorral és a rummal forrásig, majd keverjük fényesre a margarinnal. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni.

Tálaláskor locsoljuk a csokoládéöntet a muffinok tetejére, nyomjunk rá egy adag tejszínhabot, majd folyassunk vékony csokoládécsíkokat a tetejére, és szórjuk meg a maradék darált dióval.