Kakaóbabos, tökmagos gluténmentes muffin recept
Hozzávalók:
- 2 csésze hajdinaliszt
- 1 cs sütőpor
- 1 csésze datolyacukor
- 1/2 csésze tökmag
- 1/2 csésze kakaóbab
- 1/2 tk kardamom
- 1/2 tk fahéj
- 1/2 tk őrölt gyömbér (por)
- 1/3 csésze napraforgóolaj
- víz
Elkészítése:
Keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot egy tálban, majd keverd hozzá az olajat és annyi vizet, hogy lágy muffintésztát kapj. Ez kb 1,5 csésze víz. Add hozzá a tökmagot és a kakóbabot. Néhány lágy mozdulattal dolgozd össze a tésztát. Mindig leírom: a muffinkészítés egyik titka, hogy soha ne kevergesd hosszan a száraz összetevőket a nedvesekkel és ne hagyd sokáig állni.
Adagold a tésztát a muffin formába – amit előtte papírral bélelj ki vagy ki is vajazhatod, lisztezheted.
Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd készre kb 20-25 perc alatt.
Tipp:
A muffint imádom. Bármit el lehet készíteni vele. Sósat, édeset, bámilyen variációkat és ideális reggelire, uzsonnára, de vacsorára is.
A tavasz párás, nedves, vizes (kapha) minőségének megfelelően, ma egy kesernyés, fanyar, fűszeres muffint készítettem.
A kakaó keserű íze és a csípős, fanyar fűszerek ideálisak tavasszal, mert segítenek csökkenteni a szervezetben a nyálka mennyiségét.