Dán briós diós mogyorókrémmel töltve recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos cukros tejjel, hagyjuk felfutni, majd a vaj kivételével, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, hozzátesszük a langyosra felmelegített vajat, és jó alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléknek valót. A darált dióhoz annyi mogyorókrémet keverünk, hogy jó kenhető masszát kapjunk, lisztezett deszkára kitesszük, hosszú csíkra kisodorjuk, majd 16 egyenlő részre vágjuk.
A megkelt tésztát dolgozófelületre borítjuk, átgyúrjuk és 16 egyenlő részre, vágjuk.
Én konyha mérlegen megmértem hogy egyformák legyenek, 65 grammos volt mindenik darab. Mindenik darabot kicsit ellapítunk, majd a közepébe tesszünk 1-1 darabot a diós töltelékből. Becsomagoljuk, és gombóccá formáljuk.
Miután az összes tésztadarabot becsomagoltuk, egyenként ovális alakúra nyújtjuk. Pizza vágóval 5 hosszanti csíkot vágunk, a végeit egybe hagyva.
A végeit megfogjuk és ellentétes irányba csavarjuk, hogy spirál jellegű rudacskát kapjunk.
Csiga alakba felcsavarjuk, és a muffin sütő tepsi mélyedéseiben levő papírkosárkákba tesszük. Letakarva hagyjuk kelni, majd felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Tetejét porcukorral megszórjuk.