Dán briós diós mogyorókrémmel töltve

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 darab tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • csipet só
  • 10 dkg darált dió
  • mogyorókrém amennyit felvesz
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint porcukor

Elkészítése:

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos cukros tejjel, hagyjuk felfutni, majd a vaj kivételével, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, hozzátesszük a langyosra felmelegített vajat, és jó alaposan kidagasztjuk.

Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléknek valót. A darált dióhoz annyi mogyorókrémet keverünk, hogy jó kenhető masszát kapjunk, lisztezett deszkára kitesszük, hosszú csíkra kisodorjuk, majd 16 egyenlő részre vágjuk.

A megkelt tésztát dolgozófelületre borítjuk, átgyúrjuk és 16 egyenlő részre, vágjuk.

Én konyha mérlegen megmértem hogy egyformák legyenek, 65 grammos volt mindenik darab. Mindenik darabot kicsit ellapítunk, majd a közepébe tesszünk 1-1 darabot a diós töltelékből. Becsomagoljuk, és gombóccá formáljuk.

Miután az összes tésztadarabot becsomagoltuk, egyenként ovális alakúra nyújtjuk. Pizza vágóval 5 hosszanti csíkot vágunk, a végeit egybe hagyva.

A végeit megfogjuk és ellentétes irányba csavarjuk, hogy spirál jellegű rudacskát kapjunk.

Csiga alakba felcsavarjuk, és a muffin sütő tepsi mélyedéseiben levő papírkosárkákba tesszük. Letakarva hagyjuk kelni, majd felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.

Tetejét porcukorral megszórjuk.