Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mogyorós marlenka recept

Mogyorós marlenka
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 100 g vaj
    • 2 evőkanál méz
    • 250 g cukor
    • 1 kiskanál ecet
    • 1evőkanál szódabikarbóna
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 700 g finomliszt

    Krém:

    • 300 g vaj
    • 3 db tubus cukrozott sűrített tej (3*170 g)
    • 150 g darált sótlan mogyoró
    • 1/2 dl brandy

    Elkészítése:

    Tészta:

    Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb falú edényt használjunk, mert hab képződik a tetején.

    Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát és tovább keverjük.

    A keveréket elkezdjük melegíteni és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá és addig keverjük, míg habos nem lesz, a színe pedig barna. Ekkor azonnal levesszük a tűzről.

    Kicsit hagyjuk hűlni és hozzáadjuk a lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk.

    A tésztát 6 cipócskára osztjuk, egyenként folpackba csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk.

    Egy óra múlva mindegyik cipócskát kb 22*34 cm-es lappá nyújtjuk és 190°C fokra melegített sütőben kb 4 perc alatt megsütjük.
    Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül!

    Megjegyzés: a tészta keményedik a méz miatt, minden nyújtásnál a cipókat egy pillanatra betettem a mikróba. Kissé langyos lett és így könnyen kinyújtható.

    Krém:

    A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen lepve vízzel (én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrítettt tejet, mivel tubusosat tudtam venni).

    Hideg vízbe tettem az üveget, a csavaros teteje alá ért a víz és tartalék lángon 3 óra hosszat lassan elkészült,jól besűrűsödött. Fontos, hogy meglegyen a 3 óra! Az elpárolgott vizet pótoljuk!

    Utána az üveget/dobozt kihűtjük, így a doboz/üveg belsejében a sűrített tej barna színű, kása sűrűségű anyaggá válik.

    Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig keverjük robotgép segítségével, míg homogén masszát nem kapunk.
    Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat – mogyoró, konyak.

    Összeállítás:

    A megsült lapokat töltés előtt brandyvel lekenjük, majd betöltjük a krémmel (a tetejére is krém kerüljön). A sütmény szélét levágjuk, arpóra szeljük vagy lereszeljük, darált mogyoróval összekeverve a sütemény tetejére szórjuk.

    Másnap szeleteljük a sütit.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá