Mogyorós marlenka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mogyorós marlenka

Hozzávalók:
Tészta:

  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 250 g cukor
  • 1 kiskanál ecet
  • 1evőkanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 700 g finomliszt

Krém:

  • 300 g vaj
  • 3 db tubus cukrozott sűrített tej (3*170 g)
  • 150 g darált sótlan mogyoró
  • 1/2 dl brandy

Elkészítése:

Tészta:

Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb falú edényt használjunk, mert hab képződik a tetején.

Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát és tovább keverjük.

A keveréket elkezdjük melegíteni és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá és addig keverjük, míg habos nem lesz, a színe pedig barna. Ekkor azonnal levesszük a tűzről.

Kicsit hagyjuk hűlni és hozzáadjuk a lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk.

A tésztát 6 cipócskára osztjuk, egyenként folpackba csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk.

Egy óra múlva mindegyik cipócskát kb 22*34 cm-es lappá nyújtjuk és 190°C fokra melegített sütőben kb 4 perc alatt megsütjük.
Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül!

Megjegyzés: a tészta keményedik a méz miatt, minden nyújtásnál a cipókat egy pillanatra betettem a mikróba. Kissé langyos lett és így könnyen kinyújtható.

Krém:

A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen lepve vízzel (én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrítettt tejet, mivel tubusosat tudtam venni).

Hideg vízbe tettem az üveget, a csavaros teteje alá ért a víz és tartalék lángon 3 óra hosszat lassan elkészült,jól besűrűsödött. Fontos, hogy meglegyen a 3 óra! Az elpárolgott vizet pótoljuk!

Utána az üveget/dobozt kihűtjük, így a doboz/üveg belsejében a sűrített tej barna színű, kása sűrűségű anyaggá válik.

Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig keverjük robotgép segítségével, míg homogén masszát nem kapunk.
Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat – mogyoró, konyak.

Összeállítás:

A megsült lapokat töltés előtt brandyvel lekenjük, majd betöltjük a krémmel (a tetejére is krém kerüljön). A sütmény szélét levágjuk, arpóra szeljük vagy lereszeljük, darált mogyoróval összekeverve a sütemény tetejére szórjuk.

Másnap szeleteljük a sütit.