Mézeskalács házikó recept

Elkészítése:
A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük.
Hozzáadjuk a tojást, a lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel és a kihűlt mézes részhez gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőben pihentetjük.
Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat.
Háztető: 17*10,5 cm (kétszer)
Hosszanti fal: 14*6,5 cm (kétszer)
Homlokzat: 9*6,5 – a tetőrész: 6 cm (kétszer)
Kémény1: 3,5*5 cm (egyszer)
Kémény2: 3,5*3,5 cm (egyszer)
Kémény3: 3,5*2×5 cm (a ferde felületre! kétszer)
A tésztát lisztezett deszkán kb 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit.
Sütőlemezre fektetjük és 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
Egy kisebb edényben a cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk (nem baj, ha nem lesz nagyon sötét!). A ház egyik oldalát fogjuk és belemártjuk a forró karamellbe, majd gyorsan hozzáillesztjük a ház következő részét is, így járunk el, míg mind a négy oldal össze nem lesz ragasztva.
Időközben jó esély van rá, hogy a karamell a kis edénykében dobos cukorrá válik, ekkor takaréklángon rámelegítünk, majd folytatjuk a munkát, a tető hosszabbik oldalát is bemártjuk és ragasztjuk, majd a másik tető elemet is, összerakjuk a kéményt is. Közben a cukor, újra és újra melegíthető.
A tojásfehérjét kissé felverjük, apránként hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk. Ízlés szerint díszítjük a házikót.
A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki és a megmaradt cukormázzal díszíthetjük.
A maradék karamellből pedig karamellás tej készülhet.
Tipp:
Egyszerű az elkészítése, csak kissé munkaigényes, de látványa, és kellemes illata karácsonyi hangulatot idéz.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »