Mézeskalács házikó recept

Elkészítése:
A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük.
Hozzáadjuk a tojást, a lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel és a kihűlt mézes részhez gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőben pihentetjük.
Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat.
Háztető: 17*10,5 cm (kétszer)
Hosszanti fal: 14*6,5 cm (kétszer)
Homlokzat: 9*6,5 – a tetőrész: 6 cm (kétszer)
Kémény1: 3,5*5 cm (egyszer)
Kémény2: 3,5*3,5 cm (egyszer)
Kémény3: 3,5*2×5 cm (a ferde felületre! kétszer)
A tésztát lisztezett deszkán kb 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit.
Sütőlemezre fektetjük és 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
Egy kisebb edényben a cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk (nem baj, ha nem lesz nagyon sötét!). A ház egyik oldalát fogjuk és belemártjuk a forró karamellbe, majd gyorsan hozzáillesztjük a ház következő részét is, így járunk el, míg mind a négy oldal össze nem lesz ragasztva.
Időközben jó esély van rá, hogy a karamell a kis edénykében dobos cukorrá válik, ekkor takaréklángon rámelegítünk, majd folytatjuk a munkát, a tető hosszabbik oldalát is bemártjuk és ragasztjuk, majd a másik tető elemet is, összerakjuk a kéményt is. Közben a cukor, újra és újra melegíthető.
A tojásfehérjét kissé felverjük, apránként hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk. Ízlés szerint díszítjük a házikót.
A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki és a megmaradt cukormázzal díszíthetjük.
A maradék karamellből pedig karamellás tej készülhet.
Tipp:
Egyszerű az elkészítése, csak kissé munkaigényes, de látványa, és kellemes illata karácsonyi hangulatot idéz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »