Mézeskalács házikó recept

Elkészítése:
A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük.
Hozzáadjuk a tojást, a lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel és a kihűlt mézes részhez gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőben pihentetjük.
Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat.
Háztető: 17*10,5 cm (kétszer)
Hosszanti fal: 14*6,5 cm (kétszer)
Homlokzat: 9*6,5 – a tetőrész: 6 cm (kétszer)
Kémény1: 3,5*5 cm (egyszer)
Kémény2: 3,5*3,5 cm (egyszer)
Kémény3: 3,5*2×5 cm (a ferde felületre! kétszer)
A tésztát lisztezett deszkán kb 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit.
Sütőlemezre fektetjük és 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
Egy kisebb edényben a cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk (nem baj, ha nem lesz nagyon sötét!). A ház egyik oldalát fogjuk és belemártjuk a forró karamellbe, majd gyorsan hozzáillesztjük a ház következő részét is, így járunk el, míg mind a négy oldal össze nem lesz ragasztva.
Időközben jó esély van rá, hogy a karamell a kis edénykében dobos cukorrá válik, ekkor takaréklángon rámelegítünk, majd folytatjuk a munkát, a tető hosszabbik oldalát is bemártjuk és ragasztjuk, majd a másik tető elemet is, összerakjuk a kéményt is. Közben a cukor, újra és újra melegíthető.
A tojásfehérjét kissé felverjük, apránként hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk. Ízlés szerint díszítjük a házikót.
A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki és a megmaradt cukormázzal díszíthetjük.
A maradék karamellből pedig karamellás tej készülhet.
Tipp:
Egyszerű az elkészítése, csak kissé munkaigényes, de látványa, és kellemes illata karácsonyi hangulatot idéz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »