Mézes krémes gluténmentesen recept
Hozzávalók egy 33×33 cm-es gáztepsihez:
A mézes lapokhoz:
- 45 dkg rizsliszt
- 15 dkg porcukor
- 1 mk szódabikarbóna
- 3 ek sertészsír
- 4 ek méz
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek tej
A töltelékhez:
- 5 dl tej
- 10 dkg rizsadara
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 üveg baracklekvár (20-25 dkg)
A csokimázhoz:
- 20 dkg GM étcsokoládé
- 2 ek étolaj
Elkészítése:
A mézet és a cukrot összemelegítjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól gyúrható, nyújtható tésztát kell kapnunk, ha szükséges még 1-2 evőkanál tejet adhatunk hozzá.
4 részre osztjuk, majd fél órát hűtőben pihentetjük, ez idő alatt elkészítjük a krémet.
A krémhez a tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a rizsdarát, ha megfőtt, kihűtjük. A vajat és a porcukrot robotgép segítségével kihabosítjuk, majd a kihűlt tejbegrízzel összekeverjük, újra kihabosítjuk.
Mindegyik tésztacipót rizslisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük sütőpapírral bélelt tepsiben. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 6-7 perc alatt sül meg egy-egy lap.
A tölteléket kettéosztjuk. Az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal befedjük, amit csokimázzal vonunk be.
A csokit 2 ek olaj hozzáadásával vízgőz felett olvasszuk fel.
A sütemény elkészítésének legnehezebb része: tegyük egy éjszakára hűtőbe és másnap éles, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Tipp:
A lapokat, már akár Karácsony előtt egy héttel elkészíthetjük, így az ünnepi ebéd/vacsora elkészítésénél ezzel már nem sok teendőnk lesz.
Bár a legnehezebb része, pont ekkor jön: kivárni, azt az egy éjszakát, amíg a hűtőben puhulnak a lapok :D