Mézes krémes gluténmentesen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mézes krémes gluténmentesen

Hozzávalók egy 33×33 cm-es gáztepsihez:
A mézes lapokhoz:

  • 45 dkg rizsliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 3 ek sertészsír
  • 4 ek méz
  • 1 tojás
  • 4 ek tej

A töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 10 dkg rizsadara
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 üveg baracklekvár (20-25 dkg)

A csokimázhoz:

  • 20 dkg GM étcsokoládé
  • 2 ek étolaj

Elkészítése:

A mézet és a cukrot összemelegítjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól gyúrható, nyújtható tésztát kell kapnunk, ha szükséges még 1-2 evőkanál tejet adhatunk hozzá.

4 részre osztjuk, majd fél órát hűtőben pihentetjük, ez idő alatt elkészítjük a krémet.

A krémhez a tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a rizsdarát, ha megfőtt, kihűtjük. A vajat és a porcukrot robotgép segítségével kihabosítjuk, majd a kihűlt tejbegrízzel összekeverjük, újra kihabosítjuk.

Mindegyik tésztacipót rizslisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük sütőpapírral bélelt tepsiben. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 6-7 perc alatt sül meg egy-egy lap.

A tölteléket kettéosztjuk. Az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal befedjük, amit csokimázzal vonunk be.

A csokit 2 ek olaj hozzáadásával vízgőz felett olvasszuk fel.

A sütemény elkészítésének legnehezebb része: tegyük egy éjszakára hűtőbe és másnap éles, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.

Tipp:

A lapokat, már akár Karácsony előtt egy héttel elkészíthetjük, így az ünnepi ebéd/vacsora elkészítésénél ezzel már nem sok teendőnk lesz.
Bár a legnehezebb része, pont ekkor jön: kivárni, azt az egy éjszakát, amíg a hűtőben puhulnak a lapok :D