Mézes krémes recept
Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
A krémhez:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 65 g cukor
- 12 g vaníliás cukor
- 45 g liszt
- 500 ml tej
- 180 g vaj
- 140 g porcukor
A tésztához:
- 500 g liszt
- 100 g vaj
- 1 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 150 g porcukor
- 80 g tejföl
- 70 g méz
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A közepére:
- sárgabaracklekvár
A mázhoz:
- 80 g vaj
- 60 g forró víz
- 50 g porcukor
- 35 g kakaópor
Elkészítése:
A krémhez a tojássárgákat egy lábasban elkeverjük a kétféle cukorral, majd hozzászórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük kevés tejjel, végül hozzákeverjük a többi tejet is.
Állandó kevergetés közben, közepes lángon puding állagúra főzzük, majd lefedjük egy műanyag fóliával, hogy ne bőrösödjön meg a teteje és kihűtjük.
A vajat és a porcukrot 4-5 részletben a kihűlt alapba keverjük egy habverővel és jól kihabosítjuk.
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a szódabikarbónával és a sóval, hozzákeverjük a többi alapanyagot és összegyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát, lisztezett felületen tepsiméretűre nyújtjuk.
A lapokat egyesével a tepsi hátuljára fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
A kihűlt lapokat keresztben kettévágjuk, az egyiket megkenjük a krém felével, arra megy egy másik lap, a lekvár, a harmadik lap, a maradék krém, végül a negyedik lap. Ha a lekvár nagyon folyós, 10 gramm expressz zselatinfixszel be lehet keverni, így nem fog szétcsúszni, de ez csak akkor szükséges, ha folyik a lekvár.
A máz hozzávalóit egy lábasban összemelegítjük, majd a sütire csorgatjuk és elsimítjuk.
A mézes krémest egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap szeleteljük.