Mézes krémes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mézes krémes

Hozzávalók egy 30*40 cm-es tepsihez:
A krémhez:

  • 3 tojássárgája
  • 65 g cukor
  • 12 g vaníliás cukor
  • 45 g liszt
  • 500 ml tej
  • 180 g vaj
  • 140 g porcukor

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 100 g vaj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • 150 g porcukor
  • 80 g tejföl
  • 70 g méz
  • 2 tojás

A közepére:

  • sárgabaracklekvár

A mázhoz:

  • 80 g vaj
  • 60 g forró víz
  • 50 g porcukor
  • 35 g kakaópor

Elkészítése:

A krémhez a tojássárgákat egy lábasban elkeverjük a kétféle cukorral, majd hozzászórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük kevés tejjel, végül hozzákeverjük a többi tejet is.

Állandó kevergetés közben, közepes lángon puding állagúra főzzük, majd lefedjük egy műanyag fóliával, hogy ne bőrösödjön meg a teteje és kihűtjük.

A vajat és a porcukrot 4-5 részletben a kihűlt alapba keverjük egy habverővel és jól kihabosítjuk.

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a szódabikarbónával és a sóval, hozzákeverjük a többi alapanyagot és összegyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát, lisztezett felületen tepsiméretűre nyújtjuk.

A lapokat egyesével a tepsi hátuljára fektetjük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

A kihűlt lapokat keresztben kettévágjuk, az egyiket megkenjük a krém felével, arra megy egy másik lap, a lekvár, a harmadik lap, a maradék krém, végül a negyedik lap. Ha a lekvár nagyon folyós, 10 gramm expressz zselatinfixszel be lehet keverni, így nem fog szétcsúszni, de ez csak akkor szükséges, ha folyik a lekvár.

A máz hozzávalóit egy lábasban összemelegítjük, majd a sütire csorgatjuk és elsimítjuk.

A mézes krémest egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap szeleteljük.