Mézes almás-mákos szelet recept

Hozzávalókegy 28*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 12 dkg margarin
- 12 dkg méz
- 6 g szódabikarbóna
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg cukor
- 18 dkg finomliszt
Almás krém:
- 6 közepes alma
- 3 ek cukor
- fahéj ízlés szerint
- 3 evőkanál citromlé
- 30 g étkezési keményítő
- 80 g víz
Mákkrém:
- 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 dl tejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál darált mák
- 7 g étkezési zselatin
- 30 ml víz
Elkészítése:
A tésztához a vajat a mézzel egy magasabb felú edényben összeforraljuk, ezután hozzáadjuk a szódabikarbónát és folyamatos kevergetés mellett (vigyázat, mert nagyon felhabzik!) alacsony lángon addig forraljuk, amíg szép karamelles színt nem kapunk.
A keveréket egy üvegedénybe átöntjük és kihűtjük.
A sütőt 170 °C–ra előmelegítjük.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd tovább habosítva hozzáadjuk a mézes keveréket és hozzászitáljuk a lisztet. Ezután a massza felét egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és kb 18 perc alatt megsütjük. Másik felét ugyanígy sütjük meg.
Az almás krémhez az almát meghámozzuk, majd kb 2*-es2 cm kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe rakjuk, rászórjuk a kristálycukrot, fahéjat és ráöntjük a citromlevet és elkezdjük párolni. Pár perc múlva ráöntjük a vízzel elkevert keményítőt és sűrűre főzzük.
Az egyik, kihűlt lapot visszatesszük a tepsibe, majd egyenletesen ráterítjük az almás tölteléket és kihűtjük.
A mákkrémhez megfőzzük a tejben a pundingport a szokásos módon, majd frissentartó fóliával letakarva kihűtjük. A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd mikróban folyós állagúra melegítjük.
A tejszínt a porcukorral habbá verjük, majd kisebb adagokban hozzádolgozzuk a pudingot, majd hozzákeverjük a mákot és a zselatint is. A kihűlt almás krémre kenjük és befedjük a másik lappal.
Tetejére csokimázat kenünk. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd másnap szeleteljük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »