Mézes almás-mákos szelet recept
Hozzávalókegy 28*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 12 dkg margarin
- 12 dkg méz
- 6 g szódabikarbóna
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg cukor
- 18 dkg finomliszt
Almás krém:
- 6 közepes alma
- 3 ek cukor
- fahéj ízlés szerint
- 3 evőkanál citromlé
- 30 g étkezési keményítő
- 80 g víz
Mákkrém:
- 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 dl tejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál darált mák
- 7 g étkezési zselatin
- 30 ml víz
Elkészítése:
A tésztához a vajat a mézzel egy magasabb felú edényben összeforraljuk, ezután hozzáadjuk a szódabikarbónát és folyamatos kevergetés mellett (vigyázat, mert nagyon felhabzik!) alacsony lángon addig forraljuk, amíg szép karamelles színt nem kapunk.
A keveréket egy üvegedénybe átöntjük és kihűtjük.
A sütőt 170 °C–ra előmelegítjük.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd tovább habosítva hozzáadjuk a mézes keveréket és hozzászitáljuk a lisztet. Ezután a massza felét egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és kb 18 perc alatt megsütjük. Másik felét ugyanígy sütjük meg.
Az almás krémhez az almát meghámozzuk, majd kb 2*-es2 cm kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe rakjuk, rászórjuk a kristálycukrot, fahéjat és ráöntjük a citromlevet és elkezdjük párolni. Pár perc múlva ráöntjük a vízzel elkevert keményítőt és sűrűre főzzük.
Az egyik, kihűlt lapot visszatesszük a tepsibe, majd egyenletesen ráterítjük az almás tölteléket és kihűtjük.
A mákkrémhez megfőzzük a tejben a pundingport a szokásos módon, majd frissentartó fóliával letakarva kihűtjük. A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd mikróban folyós állagúra melegítjük.
A tejszínt a porcukorral habbá verjük, majd kisebb adagokban hozzádolgozzuk a pudingot, majd hozzákeverjük a mákot és a zselatint is. A kihűlt almás krémre kenjük és befedjük a másik lappal.
Tetejére csokimázat kenünk. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd másnap szeleteljük.