Mézes almás-mákos szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalókegy 28*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 12 dkg margarin
  • 12 dkg méz
  • 6 g szódabikarbóna
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 18 dkg finomliszt

Almás krém:

  • 6 közepes alma
  • 3 ek cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 3 evőkanál citromlé
  • 30 g étkezési keményítő
  • 80 g víz

Mákkrém:

  • 3 dl tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál darált mák
  • 7 g étkezési zselatin
  • 30 ml víz

Elkészítése:

A tésztához a vajat a mézzel egy magasabb felú edényben összeforraljuk, ezután hozzáadjuk a szódabikarbónát és folyamatos kevergetés mellett (vigyázat, mert nagyon felhabzik!) alacsony lángon addig forraljuk, amíg szép karamelles színt nem kapunk.

A keveréket egy üvegedénybe átöntjük és kihűtjük.

A sütőt 170 °C–ra előmelegítjük.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd tovább habosítva hozzáadjuk a mézes keveréket és hozzászitáljuk a lisztet. Ezután a massza felét egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és kb 18 perc alatt megsütjük. Másik felét ugyanígy sütjük meg.

Az almás krémhez az almát meghámozzuk, majd kb 2*-es2 cm kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe rakjuk, rászórjuk a kristálycukrot, fahéjat és ráöntjük a citromlevet és elkezdjük párolni. Pár perc múlva ráöntjük a vízzel elkevert keményítőt és sűrűre főzzük.

Az egyik, kihűlt lapot visszatesszük a tepsibe, majd egyenletesen ráterítjük az almás tölteléket és kihűtjük.

A mákkrémhez megfőzzük a tejben a pundingport a szokásos módon, majd frissentartó fóliával letakarva kihűtjük. A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd mikróban folyós állagúra melegítjük.

A tejszínt a porcukorral habbá verjük, majd kisebb adagokban hozzádolgozzuk a pudingot, majd hozzákeverjük a mákot és a zselatint is. A kihűlt almás krémre kenjük és befedjük a másik lappal.

Tetejére csokimázat kenünk. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd másnap szeleteljük.