Méteres kalács recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg porcukor
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl langyos víz
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 4 evőkanál kakaópor
Krém:
- 10 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
- 4 evőkanál rum
- 1 csomag puncs ízű pudingpor
- 4 evőkanál cukor
- 5 dl tej
Tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgákat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a langyos vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások keménnyé vert habját.
Kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Kivajazott és lisztezett őzgerincformában egyenként megsütjük 180 fokon, légkeveréssel kb 18 perc alatt sült meg. Ha nincs légkeveréses funkció, a sütési idő kb 22-25 perc.
Amíg sül a tésztánk, a pudingport simára keverjük kb 1 dl tejjel és ízlés szerinti édesítővel.
A megmaradt tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos tejet. Sűrűsödésig lassú tűzön főzzük, majd kihűtjük.
A vajat a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a rumot, majd ehhez a vajas krémhez hozzákeverjük a kihűlt pudingot is. Robotgép legalacsonyabb fokozatával szép sima krémmé keverjük.
A kihűlt tésztát a gerincek mentén felszeleteljük, majd a szeleteket állítva megkenjük a krémmel és jöhet az összeállítás: 1 szelet sárga tészta, krém, 1 szelet barna tészta, krém, így folytatjuk, amíg elfogynak az alapanyagok.
A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a süteményt.
Dermedésig hűtőbe tesszük, majd srégen szeletelve tálaljuk.