Méteres kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Méteres kalács

Hozzávalók:
Tészta:

  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál kakaópor

Krém:

  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál rum
  • 1 csomag puncs ízű pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 dl tej

Tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk.

A sárgákat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a langyos vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások keménnyé vert habját.

Kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.

Kivajazott és lisztezett őzgerincformában egyenként megsütjük 180 fokon, légkeveréssel kb 18 perc alatt sült meg. Ha nincs légkeveréses funkció, a sütési idő kb 22-25 perc.

Amíg sül a tésztánk, a pudingport simára keverjük kb 1 dl tejjel és ízlés szerinti édesítővel.

A megmaradt tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos tejet. Sűrűsödésig lassú tűzön főzzük, majd kihűtjük.

A vajat a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a rumot, majd ehhez a vajas krémhez hozzákeverjük a kihűlt pudingot is. Robotgép legalacsonyabb fokozatával szép sima krémmé keverjük.

A kihűlt tésztát a gerincek mentén felszeleteljük, majd a szeleteket állítva megkenjük a krémmel és jöhet az összeállítás: 1 szelet sárga tészta, krém, 1 szelet barna tészta, krém, így folytatjuk, amíg elfogynak az alapanyagok.

A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a süteményt.

Dermedésig hűtőbe tesszük, majd srégen szeletelve tálaljuk.