Meggyes morzsapite recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj (hideg)
- 3 tk kristálycukor
- csipet só
- 3-4 ek hideg víz
Meggyes töltelék:
- 50 dkg magozott meggy
- 20 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1/2 sherry brandy aroma
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 cs vaníliás pudingpor (vagy 3 ek keményítő)
- 2 dl meggylé
Édes morzsa:
- 15 dkg liszt
- 2 ek zabpehely
- 10 dkg vaj (puha)
- 1 ek kristálycukor
- 1 kk őrölt fahéj
Elkészítése:
A lisztet szitáljuk át, keverjünk hozzá egy csipet sót, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, adjunk hozzá 2 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Gyúrás közben apránként adagoljunk hozzá még annyi vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe (én az összegyúrt tésztát belehelyeztem a piteformába, majd tenyérrel egyenletesen belelapogattam, így sokkal könnyebb volt vele dolgozni).
A meggyet keverjük össze a kristálycukorral és hagyjuk pár órát állni, majd szűrjük le.
A keletkező meggyléből 2 dl-nyit öntsünk egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a pudingport és keverjük simára (amennyiben kevesebb a meggylé, vízzel pótoljuk ki, hogy 2 dl legyen).
Ezután adjuk hozzá a meggyet, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a sherry brandy aromát és állandó kevergetés mellett, addig főzzük míg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kihűlt meggyet.
A liszthez adjuk hozzá a zabpelyhet, a kristálycukrot, az őrölt fahéjat és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd az ujjbegyünkkel dolgozzuk össze úgy, hogy nagyobb darabos és morzsalékos legyen.
Ezután az édes morzsát szórjuk rá a meggyes töltelék tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben 45-50 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a pitét, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »