Meggyes-mákos pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 35 dkg finomliszt
- 20 dkg szobahőmérsékletű margarin
- 0,5 cs sütőpor
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek tejföl (szükség esetén)
Mákos töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 8 dkg cukor
- 1 citrom héja
- 2 dl forró tej
- 7 ek búzadara
- 4 ek baracklekvár
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Meggyes töltelék:
- 1 üveg magozott meggy
- 8 dkg cukor
- 2 cs vaníliás pudingpor
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A lisztet, sót és sütőport elkeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot is. Ezután beletesszük a margarint és jól elmorzsoljuk a száraz hozzávalókkal. Hozzáadunk 1 ek tejfölt és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá tejfölt. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a töltelékeket.
A mákhoz hozzáadjuk a cukrot és a citrom héját, majd leöntjük a forró tejjel és jól összekeverjük. Közben a tojásfehérjéket felverjük kemény habbá. A mákhoz hozzákeverjük a búzadarát és a lekvárt, majd a tojáshabot forgatjuk bele óvatosan.
A meggyes töltelékhez a befőttet egy kisebb edénybe öntjük a levével együtt, majd botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a pudingporokat és a cukrot, majd sűrűre főzzük. Kihűtjük.
A tepsi alára sütőpapírt teszünk. A tésztát elfelezzük és az egyik felét a tepsi méretére nyújtjuk és beletesszük. Rásimítjuk a mákos tölteléket, majd a meggyeset és befedjük a másik kinyújtott lappal.
A tetejét lekenjük tojással, majd villával megszurkáljuk. 180 fokos sütőben kb 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Csak teljesen kihűlve lehet szépen szeletelni!