Meggyes-mákos pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 35 dkg finomliszt
  • 20 dkg szobahőmérsékletű margarin
  • 0,5 cs sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek tejföl (szükség esetén)

Mákos töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 8 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 2 dl forró tej
  • 7 ek búzadara
  • 4 ek baracklekvár
  • 2 tojásfehérje

Meggyes töltelék:

  • 1 üveg magozott meggy
  • 8 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás pudingpor

Tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A lisztet, sót és sütőport elkeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot is. Ezután beletesszük a margarint és jól elmorzsoljuk a száraz hozzávalókkal. Hozzáadunk 1 ek tejfölt és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá tejfölt. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a töltelékeket.

A mákhoz hozzáadjuk a cukrot és a citrom héját, majd leöntjük a forró tejjel és jól összekeverjük. Közben a tojásfehérjéket felverjük kemény habbá. A mákhoz hozzákeverjük a búzadarát és a lekvárt, majd a tojáshabot forgatjuk bele óvatosan.

A meggyes töltelékhez a befőttet egy kisebb edénybe öntjük a levével együtt, majd botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a pudingporokat és a cukrot, majd sűrűre főzzük. Kihűtjük.

A tepsi alára sütőpapírt teszünk. A tésztát elfelezzük és az egyik felét a tepsi méretére nyújtjuk és beletesszük. Rásimítjuk a mákos tölteléket, majd a meggyeset és befedjük a másik kinyújtott lappal.

A tetejét lekenjük tojással, majd villával megszurkáljuk. 180 fokos sütőben kb 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Csak teljesen kihűlve lehet szépen szeletelni!