Marcipános-szilvás pite recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy 10 dkg sertészsír
- 5 dkg porcukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- szükség esetén 1-2 ek hideg víz
Töltelékhez:
- kb 15 db szilva
- 25 dkg marcipán
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 kk őrölt fahéj
Édes morzsához:
- 10 dkg liszt
- 5 dkg zabpehely
- 5 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg vaj (puha)
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát (ha túl száraz lenne, akkor szükség esetén adhatunk hozzá 1-2 ek hideg vizet).
Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe kb 30 percre, hogy kellően lehűljön.
A szilvát vágjuk félbe, távolítsuk el a magot, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze.
A piteformát vegyük ki a hűtőből, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük a tésztára a marcipánt.
Ezután rakjuk ki a felezett és ízesített szilvával, majd szórjuk meg az édes morzsával.
A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze úgy, hogy darabos maradjon.
Ezután az édes morzsát szórjuk a szilva tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem).
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni (nekem kivehető aljú a piteforma, így pár perc után átteszem egy rácsra, és úgy hűtöm ki a pitét).
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tészta finom omlós, a marcipános-szilvás töltelék kellően szaftos, a tetején az édes morzsa pedig jó ropogósra sül.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »