Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pozsonyi táska recept

Pozsonyi táska
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók:

    Az élesztős omlós tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg puha margarin
    • 5 dkg porcukor
    • 1 csipet só
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1,5 dl tejföl
    • 2 dkg élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája (a kenéshez)

    A diós töltelékhez:

    • 5 dkg mazsola
    • fél dl tej
    • 5 dkg cukor
    • 1 vaníliás cukor
    • 10 dkg darált dió
    • fél citrom reszelt héja

    Elkészítése:

    Töltelék:

    Ha pihentetés nélkül szeretnénk dolgozni a tésztával, először a tölteléket készítjük el.

    A mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, és ezzel leforrázzuk a darált diót. Összekeverjük a mazsolával és a reszelt citromhéjjal, majd hűlni hagyjuk.

    Tészta:

    A lisztet egy tálba szitáljuk, és elmorzsoljuk benne a puha margarint. Hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, valamint a langyos tejfölben elkevert tojást és az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és pihentetés nélkül kinyújtjuk.
    Ha előre szeretnénk dolgozni, a tésztát fóliába csomagolva a hűtőben tárolhatjuk másnapig.

    A kinyújtott tésztából 8–10 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki. Mindegyik közepébe egy kis kanál tölteléket teszünk, a széleket tojásfehérjével megkenjük, majd félbehajtjuk. A széleket recés pogácsaszaggatóval vagy villával összenyomjuk.

    Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, és elrendezzük rajta a táskákat. A tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd 30 percig pihentetjük meleg helyen.

    Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

    Tipp

    A táskákat mákos töltelékkel is elkészíthetjük – a töltelék elkészítése megegyezik a diós változatéval. Különleges ízt ad, ha a diós töltelék helyett rummal lazított gesztenyemasszával vagy cukorszirupban főzött narancshéjjal töltjük meg. A pozsonyi tésztás jellegű sütemények – mint ez a táska is – akár egy hétig is frissek maradnak jól zárható dobozban.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek