Pozsonyi táska recept

Hozzávalók:
Az élesztős omlós tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg puha margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 dl tejföl
- 2 dkg élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája (a kenéshez)
A diós töltelékhez:
- 5 dkg mazsola
- fél dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 10 dkg darált dió
- fél citrom reszelt héja
Elkészítése:
Töltelék:
Ha pihentetés nélkül szeretnénk dolgozni a tésztával, először a tölteléket készítjük el.
A mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, és ezzel leforrázzuk a darált diót. Összekeverjük a mazsolával és a reszelt citromhéjjal, majd hűlni hagyjuk.
Tészta:
A lisztet egy tálba szitáljuk, és elmorzsoljuk benne a puha margarint. Hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, valamint a langyos tejfölben elkevert tojást és az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és pihentetés nélkül kinyújtjuk.
Ha előre szeretnénk dolgozni, a tésztát fóliába csomagolva a hűtőben tárolhatjuk másnapig.
A kinyújtott tésztából 8–10 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki. Mindegyik közepébe egy kis kanál tölteléket teszünk, a széleket tojásfehérjével megkenjük, majd félbehajtjuk. A széleket recés pogácsaszaggatóval vagy villával összenyomjuk.
Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, és elrendezzük rajta a táskákat. A tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd 30 percig pihentetjük meleg helyen.
Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Tipp
A táskákat mákos töltelékkel is elkészíthetjük – a töltelék elkészítése megegyezik a diós változatéval. Különleges ízt ad, ha a diós töltelék helyett rummal lazított gesztenyemasszával vagy cukorszirupban főzött narancshéjjal töltjük meg. A pozsonyi tésztás jellegű sütemények – mint ez a táska is – akár egy hétig is frissek maradnak jól zárható dobozban.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »