Pozsonyi táska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Pozsonyi táska

Hozzávalók:

Az élesztős omlós tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg puha margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája (a kenéshez)

A diós töltelékhez:

  • 5 dkg mazsola
  • fél dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

Töltelék:

Ha pihentetés nélkül szeretnénk dolgozni a tésztával, először a tölteléket készítjük el.

A mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, és ezzel leforrázzuk a darált diót. Összekeverjük a mazsolával és a reszelt citromhéjjal, majd hűlni hagyjuk.

Tészta:

A lisztet egy tálba szitáljuk, és elmorzsoljuk benne a puha margarint. Hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, valamint a langyos tejfölben elkevert tojást és az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és pihentetés nélkül kinyújtjuk.
Ha előre szeretnénk dolgozni, a tésztát fóliába csomagolva a hűtőben tárolhatjuk másnapig.

A kinyújtott tésztából 8–10 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki. Mindegyik közepébe egy kis kanál tölteléket teszünk, a széleket tojásfehérjével megkenjük, majd félbehajtjuk. A széleket recés pogácsaszaggatóval vagy villával összenyomjuk.

Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, és elrendezzük rajta a táskákat. A tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd 30 percig pihentetjük meleg helyen.

Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Tipp

A táskákat mákos töltelékkel is elkészíthetjük – a töltelék elkészítése megegyezik a diós változatéval. Különleges ízt ad, ha a diós töltelék helyett rummal lazított gesztenyemasszával vagy cukorszirupban főzött narancshéjjal töltjük meg. A pozsonyi tésztás jellegű sütemények – mint ez a táska is – akár egy hétig is frissek maradnak jól zárható dobozban.