Hozzávalók 40 db-hoz:
Az élesztős omlós tésztához:
A diós töltelékhez:
Elkészítése:
Ha pihentetés nélkül nélkül kívánunk dolgozni a tésztával,először a tölteléket készítjük el:
a a mazsolát forró vízben megmossuk,lecsepegtetjük,apróra vágjuk.
Felforraljuk a tejet a cukorral,vaníliás cukorral és leforrázzuk vele a diót. Összekeverjük a mazsolával és a reszelt citromhéjjal és hűlni hagyjuk.
Elkészítjük az élesztős omlós tésztát:
Eldolgozzuk a liszben a margarint,hozzáadjuk a porcukrot,a sót,reszelt citromhéjat,vmint a langyos tejfölben elkevert tojást és élesztőt. Összegyúrjuk,cipót formálunk belőle és pihentetés nélkül kinyújtjuk. Ha másnap akarjuk sütni,akkor folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük. A tésztából 8-10 cm átmérőjü korongokat szúrunk ki.
Mindegyik közepébe 1-1 kanálka tölteléket púpozunk,szegélyüket megkenjük tojásfehérjével.,félbehajtjuk és a széleiket recés pogácsaszaggatóval lenyomkodjuk. Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit és lerakosgatjuk a táskákat. A tetejüket megkenjük tojássárgájával. 30 percig kelni hagyjuk,majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Mákkal is megtölthetjük.
A töltelék elkészítése a dióséval megegyező.
Változtatás:
Tejszínnel-rummal lazított gesztenyemasszával,cukorszirupban péppé főzött narancshéjjal is tölthetjük.
Minden ami a cukrászatban a ” pozsonyi” jelzőt viseli,diós és mákos töltelékkel,1 hétig biztosan elálló finomságot jelent,amilyen a patkó,a kifli,a táska formájú pompás sütemény