Pozsonyi táska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók 40 db-hoz:
Az élesztős omlós tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg puha margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája a kenéshez

A diós töltelékhez:

  • 5 dkg mazsola
  • fél dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítése:
Ha pihentetés nélkül nélkül kívánunk dolgozni a tésztával,először a tölteléket készítjük el:
a a mazsolát forró vízben megmossuk,lecsepegtetjük,apróra vágjuk.
Felforraljuk a tejet a cukorral,vaníliás cukorral és leforrázzuk vele a diót. Összekeverjük a mazsolával és a reszelt citromhéjjal és hűlni hagyjuk.
Elkészítjük az élesztős omlós tésztát:
Eldolgozzuk a liszben a margarint,hozzáadjuk a porcukrot,a sót,reszelt citromhéjat,vmint a langyos tejfölben elkevert tojást és élesztőt. Összegyúrjuk,cipót formálunk belőle és pihentetés nélkül kinyújtjuk. Ha másnap akarjuk sütni,akkor folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük. A tésztából 8-10 cm átmérőjü korongokat szúrunk ki.
Mindegyik közepébe 1-1 kanálka tölteléket púpozunk,szegélyüket megkenjük tojásfehérjével.,félbehajtjuk és a széleiket recés pogácsaszaggatóval lenyomkodjuk. Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit és lerakosgatjuk a táskákat. A tetejüket megkenjük tojássárgájával. 30 percig kelni hagyjuk,majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Mákkal is megtölthetjük.
A töltelék elkészítése a dióséval megegyező.
Változtatás:
Tejszínnel-rummal lazított gesztenyemasszával,cukorszirupban péppé főzött narancshéjjal is tölthetjük.
Minden ami a cukrászatban a ” pozsonyi” jelzőt viseli,diós és mákos töltelékkel,1 hétig biztosan elálló finomságot jelent,amilyen a patkó,a kifli,a táska formájú pompás sütemény