Karamellás-diós mézes krémes recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 31*31 cm-es gáztepsihez:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek méz (olvasztott)
- 15 dkg porcukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 ek tejföl
- 7 dkg sertészsír (vagy 10 dkg margarin)
A krémhez:
- 5 púpozott ek finomliszt
- 10 púpozott ek cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 l tej
- 20 dkg vaj
- 10 dkg dió (darált)
- 3/4-ed üvegcse rumaroma (vagy ízlés szerint) vagy ha gyerek nem eszik belőle akkor 1 dl rum
A mázhoz:
- 4 cl víz
- 10 dkg porcukor
- 2 ek étolaj
- 3 ek czkrozatlan kakaópor
- 10 dkg vaj
- 50 g étcsoki
Elkészítése:
Tészta:
Egy tálban a zsírt a cukorral, a tojásokkal, a mézzel és a tejföllel jól kikavarjuk.
Lassan belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ha túl kemény lenne, tegyünk még hozzá kevés tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ha viszont lágy maradna, kevés liszttel javíthatunk rajta. Nehéz összeállítani, mert ragad!
5 cipóra osztjuk és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
5 lapot nyújtunk, de csak egyesével vegyük ki a hűtőből a tésztákat. Tehát csak azt, amit éppen nyújtani akarunk.
Alatta erősen lisztezzük a deszkát, mert ragad, nehéz vele dolgozni! Tepsi hátán, sütőpapíron sütjük. Amíg az egyik lap sül, nyújthatjuk a következőt.
180 fokon kb 6-8 perc alatt meg is sül a lap. Kisütjük mind az ötöt.
Krém:
A krémhez alaposan elkeverjük a tojásokat 5 ek cukorral és a liszttel, a tejet folyamatosan adva hozzá. Csomómentesre dolgozzuk és folytonos keverés mellett rozsdamentes edényben, sűrű krémmé főzzük.
5 ek cukorból karamellt pirítunk, felengedjük 1/2 dl vízzel, feloldjuk benne a karamellt és a forró krémhez adjuk. Ekkor tesszük bele a rumot is. Kihűtjük.
Mikor már csak langyos, mehet bele a darált dió. Elkeverjük, majd kihabosítjuk a vajjal.
Összeállítás:
A lapokat betöltjük a krémmel. A mázhoz a vizet, cukrot, kakaóport, olajat, csokit összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a vajat és addig keverjük, amíg az elolvad benne.
A mázat egyenletesen ráöntjük a sütire.
Másnap éles késsel felszeleteljük és kínálhatjuk is.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »