Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karamellás-diós mézes krémes recept

Karamellás-diós mézes krémes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy 31*31 cm-es gáztepsihez:
    A tésztához:

    • 50 dkg finomliszt
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 4 ek méz (olvasztott)
    • 15 dkg porcukor
    • 1 tk szódabikarbóna
    • 2 ek tejföl
    • 7 dkg sertészsír (vagy 10 dkg margarin)

    A krémhez:

    • 5 púpozott ek finomliszt
    • 10 púpozott ek cukor
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 l tej
    • 20 dkg vaj
    • 10 dkg dió (darált)
    • 3/4-ed üvegcse rumaroma (vagy ízlés szerint) vagy ha gyerek nem eszik belőle akkor 1 dl rum

    A mázhoz:

    • 4 cl víz
    • 10 dkg porcukor
    • 2 ek étolaj
    • 3 ek czkrozatlan kakaópor
    • 10 dkg vaj
    • 50 g étcsoki

    Elkészítése:

    Tészta:

    Egy tálban a zsírt a cukorral, a tojásokkal, a mézzel és a tejföllel jól kikavarjuk.

    Lassan belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ha túl kemény lenne, tegyünk még hozzá kevés tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ha viszont lágy maradna, kevés liszttel javíthatunk rajta. Nehéz összeállítani, mert ragad!

    5 cipóra osztjuk és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

    5 lapot nyújtunk, de csak egyesével vegyük ki a hűtőből a tésztákat. Tehát csak azt, amit éppen nyújtani akarunk.

    Alatta erősen lisztezzük a deszkát, mert ragad, nehéz vele dolgozni! Tepsi hátán, sütőpapíron sütjük. Amíg az egyik lap sül, nyújthatjuk a következőt.

    180 fokon kb 6-8 perc alatt meg is sül a lap. Kisütjük mind az ötöt.

    Krém:

    A krémhez alaposan elkeverjük a tojásokat 5 ek cukorral és a liszttel, a tejet folyamatosan adva hozzá. Csomómentesre dolgozzuk és folytonos keverés mellett rozsdamentes edényben, sűrű krémmé főzzük.

    5 ek cukorból karamellt pirítunk, felengedjük 1/2 dl vízzel, feloldjuk benne a karamellt és a forró krémhez adjuk. Ekkor tesszük bele a rumot is. Kihűtjük.

    Mikor már csak langyos, mehet bele a darált dió. Elkeverjük, majd kihabosítjuk a vajjal.

    Összeállítás:

    A lapokat betöltjük a krémmel. A mázhoz a vizet, cukrot, kakaóport, olajat, csokit összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a vajat és addig keverjük, amíg az elolvad benne.

    A mázat egyenletesen ráöntjük a sütire.

    Másnap éles késsel felszeleteljük és kínálhatjuk is.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá