Karamellás-diós mézes krémes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 31*31 cm-es gáztepsihez:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 4 ek méz (olvasztott)
- 15 dkg porcukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 ek tejföl
- 7 dkg sertészsír (vagy 10 dkg margarin)
A krémhez:
- 5 púpozott ek finomliszt
- 10 púpozott ek cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 l tej
- 20 dkg vaj
- 10 dkg dió (darált)
- 3/4-ed üvegcse rumaroma (vagy ízlés szerint) vagy ha gyerek nem eszik belőle akkor 1 dl rum
A mázhoz:
- 4 cl víz
- 10 dkg porcukor
- 2 ek étolaj
- 3 ek czkrozatlan kakaópor
- 10 dkg vaj
- 50 g étcsoki
Elkészítése:
Tészta:
Egy tálban a zsírt a cukorral, a tojásokkal, a mézzel és a tejföllel jól kikavarjuk.
Lassan belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ha túl kemény lenne, tegyünk még hozzá kevés tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ha viszont lágy maradna, kevés liszttel javíthatunk rajta. Nehéz összeállítani, mert ragad!
5 cipóra osztjuk és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
5 lapot nyújtunk, de csak egyesével vegyük ki a hűtőből a tésztákat. Tehát csak azt, amit éppen nyújtani akarunk.
Alatta erősen lisztezzük a deszkát, mert ragad, nehéz vele dolgozni! Tepsi hátán, sütőpapíron sütjük. Amíg az egyik lap sül, nyújthatjuk a következőt.
180 fokon kb 6-8 perc alatt meg is sül a lap. Kisütjük mind az ötöt.
Krém:
A krémhez alaposan elkeverjük a tojásokat 5 ek cukorral és a liszttel, a tejet folyamatosan adva hozzá. Csomómentesre dolgozzuk és folytonos keverés mellett rozsdamentes edényben, sűrű krémmé főzzük.
5 ek cukorból karamellt pirítunk, felengedjük 1/2 dl vízzel, feloldjuk benne a karamellt és a forró krémhez adjuk. Ekkor tesszük bele a rumot is. Kihűtjük.
Mikor már csak langyos, mehet bele a darált dió. Elkeverjük, majd kihabosítjuk a vajjal.
Összeállítás:
A lapokat betöltjük a krémmel. A mázhoz a vizet, cukrot, kakaóport, olajat, csokit összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a vajat és addig keverjük, amíg az elolvad benne.
A mázat egyenletesen ráöntjük a sütire.
Másnap éles késsel felszeleteljük és kínálhatjuk is.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









