Karamellás-diós mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Karamellás-diós mézes krémes

Hozzávalók egy 31*31 cm-es gáztepsihez:
A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • 4 ek méz (olvasztott)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 ek tejföl
  • 7 dkg sertészsír (vagy 10 dkg margarin)

A krémhez:

  • 5 púpozott ek finomliszt
  • 10 púpozott ek cukor
  • 4 tojás
  • 1 l tej
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg dió (darált)
  • 3/4-ed üvegcse rumaroma (vagy ízlés szerint) vagy ha gyerek nem eszik belőle akkor 1 dl rum

A mázhoz:

  • 4 cl víz
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek étolaj
  • 3 ek czkrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 50 g étcsoki

Elkészítése:

Tészta:

Egy tálban a zsírt a cukorral, a tojásokkal, a mézzel és a tejföllel jól kikavarjuk.

Lassan belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ha túl kemény lenne, tegyünk még hozzá kevés tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ha viszont lágy maradna, kevés liszttel javíthatunk rajta. Nehéz összeállítani, mert ragad!

5 cipóra osztjuk és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

5 lapot nyújtunk, de csak egyesével vegyük ki a hűtőből a tésztákat. Tehát csak azt, amit éppen nyújtani akarunk.

Alatta erősen lisztezzük a deszkát, mert ragad, nehéz vele dolgozni! Tepsi hátán, sütőpapíron sütjük. Amíg az egyik lap sül, nyújthatjuk a következőt.

180 fokon kb 6-8 perc alatt meg is sül a lap. Kisütjük mind az ötöt.

Krém:

A krémhez alaposan elkeverjük a tojásokat 5 ek cukorral és a liszttel, a tejet folyamatosan adva hozzá. Csomómentesre dolgozzuk és folytonos keverés mellett rozsdamentes edényben, sűrű krémmé főzzük.

5 ek cukorból karamellt pirítunk, felengedjük 1/2 dl vízzel, feloldjuk benne a karamellt és a forró krémhez adjuk. Ekkor tesszük bele a rumot is. Kihűtjük.

Mikor már csak langyos, mehet bele a darált dió. Elkeverjük, majd kihabosítjuk a vajjal.

Összeállítás:

A lapokat betöltjük a krémmel. A mázhoz a vizet, cukrot, kakaóport, olajat, csokit összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a vajat és addig keverjük, amíg az elolvad benne.

A mázat egyenletesen ráöntjük a sütire.

Másnap éles késsel felszeleteljük és kínálhatjuk is.