Hagyományos bejgli, diós és mákos töltelékkel recept
Hozzávalók (6 db, kb. 50 dkg-os bejglihez)
Tészta:
- 90 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 12,5 dkg zsír
- kb. 2 dl hideg víz
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 dl hideg, cukormentes tejszín (legalább 30%-os)
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
Mákos töltelék (3 rúdhoz):
- 40 dkg darált mák
- 25 dkg cukor (ízlés szerint csökkenthető)
- 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy finomra darált keksz
- 1 citrom leve
- kb. 1,5 citrom reszelt héja
- mazsola ízlés szerint (elhagyható)
- 2,5 dl víz
Diós töltelék (3 rúdhoz):
- 40 dkg darált dió
- 25 dkg cukor (ízlés szerint csökkenthető)
- 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy darált keksz
- ízlés szerint fahéj (kb. 2 púpos teáskanál)
- 2,5 dl víz
Gesztenyés töltelék (1 rúdhoz opcionális):
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1-2 evőkanál rum vagy rumaroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt narancshéj
Lekenéshez:
- tojássárgája
- tojásfehérje
Elkészítse:
A töltelékek elkészítése
Mivel a bejgli akkor lesz szép, ha hideg töltelékkel dolgozunk, mindig ezzel kezdjük a munkát.
Mákos töltelék
A vizet és a cukrot egy lábasban felforraljuk, majd hozzákeverjük a mákot, a zsemlemorzsát vagy kekszmorzsát, a citrom levét és a reszelt héját. Ízlés szerint mazsolával gazdagíthatjuk. Az egészet simára keverjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Diós töltelék
Ugyanúgy készül, mint a mákos változat: a vizet és a cukrot felforraljuk, majd belekeverjük a diót, a zsemlemorzsát és a fahéjat. Kihűtjük.
Gesztenyés (opcionális)
A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, majd rummal vagy rumaromával lazítjuk, hogy kenhető legyen, de ne legyen túl lágy. Vaníliás cukorral és kevés reszelt narancshéjjal ízesítjük.
A töltelékek porciózása
A mákos és diós tölteléket 3-3 egyenlő részre osztjuk. Vizes kéz ilyenkor nagy segítség.
A tészta összeállítása
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojássárgákat, a tejszínt és a belemorzsolt élesztőt (nem kell felfuttatni). Ezután hozzáadjuk a margarint és a zsírt, majd elkezdjük összedolgozni.
Lassan, apránként beleöntjük a hideg vizet. A víz mennyisége lisztfüggő, ezért óvatosan adagoljuk, hogy egy keményebb, zsíros tapintású, jól formázható tésztát kapjunk.
Ha a tészta ragacsos lenne, kevés lisztet adhatunk még hozzá, de mindig csak keveset.
Pihentetés
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombóccá formázzuk, majd lefedve 20 percre hűtőbe tesszük. Keleszteni nem kell, sőt, nem is szabad!
Nyújtás és töltés
A tésztadarabokat egyenként, lisztezés nélkül 20×25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Fontos, hogy a deszkát se lisztezzük, mert a liszt megszárítja a felületet, és később nem lesz szép fényes a bejgli.
A tölteléket vizes kézzel egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, a széleken 1-1 cm üres sávot hagyva. A tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd feszesen feltekerjük.
Éjszakai pihentetés
A bejglirudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (3-3 arányban), majd lekenjük tojássárgájával. Várunk, amíg teljesen megszárad a felület, majd lekenjük tojásfehérjével is.
Ezt követően hűvös, helyen pihentetjük éjszakára. Hűtőbe nem tesszük, meleg helyen pedig nem szabad hagyni, mert a tészta megkel és sütéskor szétreped.
Sütés
Másnap reggel a rudakat hurkapálcával vagy fogpiszkálóval aljáig megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozzon sütés közben. Ekkor már nem kell újra lekenni.
A sütőt 180 °C-ra (hőlégkeverés) előmelegítjük, és a bejgliket 25-30 perc alatt készre sütjük, amíg szép márványos és aranybarna foltos nem lesz a tetejük.
Teljes kihűlés után szeleteljük.
Hasznos tippek
- A bejgliket érdemes előző délután, este elkészíteni és másnap reggel sütni.
- A főző és a habtejszín ugyan az a termék, csak a nevük más. A lényeg, hogy legalább 30%-os zsírtartalmú legyen és tejszín legyen ráírva, ne cukrászhab, vagy főzőkrém.
- Egy dologra kell figyelni ennél a omlós-élesztős tésztánál, hogy bár élesztővel dolgozunk, nem szabad elkezdenie dolgozni, vagyis a tésztának hidegen kell lennie, hogy ne kezdjen el megkelni! Ha elkezd kelni, nem lesz se márványos, se fényes és a kisült sütemény állaga sem olyan lesz, mint kellene.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »









