Hozzávalók (6 db, kb. 50 dkg-os bejglihez)
Tészta:
Mákos töltelék (3 rúdhoz):
Diós töltelék (3 rúdhoz):
Gesztenyés töltelék (1 rúdhoz opcionális):
Lekenéshez:
Elkészítse:
Mivel a bejgli akkor lesz szép, ha hideg töltelékkel dolgozunk, mindig ezzel kezdjük a munkát.
A vizet és a cukrot egy lábasban felforraljuk, majd hozzákeverjük a mákot, a zsemlemorzsát vagy kekszmorzsát, a citrom levét és a reszelt héját. Ízlés szerint mazsolával gazdagíthatjuk. Az egészet simára keverjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ugyanúgy készül, mint a mákos változat: a vizet és a cukrot felforraljuk, majd belekeverjük a diót, a zsemlemorzsát és a fahéjat. Kihűtjük.
A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, majd rummal vagy rumaromával lazítjuk, hogy kenhető legyen, de ne legyen túl lágy. Vaníliás cukorral és kevés reszelt narancshéjjal ízesítjük.
A mákos és diós tölteléket 3-3 egyenlő részre osztjuk. Vizes kéz ilyenkor nagy segítség.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojássárgákat, a tejszínt és a belemorzsolt élesztőt (nem kell felfuttatni). Ezután hozzáadjuk a margarint és a zsírt, majd elkezdjük összedolgozni.
Lassan, apránként beleöntjük a hideg vizet. A víz mennyisége lisztfüggő, ezért óvatosan adagoljuk, hogy egy keményebb, zsíros tapintású, jól formázható tésztát kapjunk.
Ha a tészta ragacsos lenne, kevés lisztet adhatunk még hozzá, de mindig csak keveset.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombóccá formázzuk, majd lefedve 20 percre hűtőbe tesszük. Keleszteni nem kell, sőt, nem is szabad!
A tésztadarabokat egyenként, lisztezés nélkül 20×25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Fontos, hogy a deszkát se lisztezzük, mert a liszt megszárítja a felületet, és később nem lesz szép fényes a bejgli.
A tölteléket vizes kézzel egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, a széleken 1-1 cm üres sávot hagyva. A tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd feszesen feltekerjük.
A bejglirudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (3-3 arányban), majd lekenjük tojássárgájával. Várunk, amíg teljesen megszárad a felület, majd lekenjük tojásfehérjével is.
Ezt követően hűvös, helyen pihentetjük éjszakára. Hűtőbe nem tesszük, meleg helyen pedig nem szabad hagyni, mert a tészta megkel és sütéskor szétreped.
Másnap reggel a rudakat hurkapálcával vagy fogpiszkálóval aljáig megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozzon sütés közben. Ekkor már nem kell újra lekenni.
A sütőt 180 °C-ra (hőlégkeverés) előmelegítjük, és a bejgliket 25-30 perc alatt készre sütjük, amíg szép márványos és aranybarna foltos nem lesz a tetejük.
Teljes kihűlés után szeleteljük.