Grízes-diós szelet recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg rétesliszt
- 25 dkg cukor
- 20 dkg darált dió
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 14 evőkanál hideg víz
- fél csomag sütőpor
Krém:
- 1 liter tej
- 8 púpozott evőkanál búzadara
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
Tetejére:
- 10-15 dkg ét vagy tejcsoki
- 2-3 ek olaj
Elkészítése:
A tésztához a cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, ezzel is jól elkeverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és hozzáadjuk a tojásos cukorhoz. Alaposan összedolgozzuk, hozzáadjuk az őrölt diót és végül a tojások keményre vert habját.
Vajjal kikent, lisztezett, 30*36 cm-es tepsiben 180 fokon sütjük kb 30 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni, addig elkészíthetjük a krémet.
A tejet a búzadarával folytonos keverés mellett megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Ezalatt a margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd a kihűlt tejbegrízbe dolgozzuk.
A krémet rásimítjuk a tésztára és hűtőbe tesszük.
Felolvasztjuk a csokit gőz fölött, pici étolajjal hígítjuk, majd a krémre öntjük.
Ha megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Az eredeti recept tejszínhabot írt a krém tetejére, de így is magas lett a sütemény, ezért csokiztam a tetejét.