Grízes-diós szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 4 tojás
  • 14 evőkanál hideg víz
  • fél csomag sütőpor

Krém:

  • 1 liter tej
  • 8 púpozott evőkanál búzadara
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Tetejére:

  • 10-15 dkg ét vagy tejcsoki
  • 2-3 ek olaj

Elkészítése:

A tésztához a cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, ezzel is jól elkeverjük.

A lisztet elkeverjük a sütőporral és hozzáadjuk a tojásos cukorhoz. Alaposan összedolgozzuk, hozzáadjuk az őrölt diót és végül a tojások keményre vert habját.

Vajjal kikent, lisztezett, 30*36 cm-es tepsiben 180 fokon sütjük kb 30 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni, addig elkészíthetjük a krémet.

A tejet a búzadarával folytonos keverés mellett megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Ezalatt a margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd a kihűlt tejbegrízbe dolgozzuk.

A krémet rásimítjuk a tésztára és hűtőbe tesszük.

Felolvasztjuk a csokit gőz fölött, pici étolajjal hígítjuk, majd a krémre öntjük.

Ha megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Az eredeti recept tejszínhabot írt a krém tetejére, de így is magas lett a sütemény, ezért csokiztam a tetejét.