Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Extra puha mákos tekercs recept

Extra puha mákos tekercs
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    Tészta:

    • 40 dkg finomliszt
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 5 dkg kristálycukor
    • 2,5 dl tej
    • 1 dl olívaolaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (a kenéshez)
    • 1 mokkáskanál só

    Töltelék:

    • 25 dkg darált mák
    • 15 dkg barna cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 150 ml víz
    • 1 db citrom reszelt héja

    Elkészítés

    Elsőként felfuttatjuk az élesztőt: langyosítsunk meg 1 dl tejet, keverjünk bele egy kávéskanálnyi cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Szórjunk a tetejére kevés lisztet, takarjuk le, és hagyjuk felfutni.

    Közben szitáljuk át a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a maradék cukrot és a sót. Amikor az élesztő felfutott, öntsük a liszthez, majd adjuk hozzá a maradék tejet és az olívaolajat. Dagasztani kezdjük a tésztát, amíg rugalmas, sima állagú lesz, és elválik az edény falától. Ezután formázzunk belőle egy cipót. Egy enyhén lisztezett tálban, letakarva kelesszük meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg duplájára nő.

    Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A vizet a barna cukorral és a vaníliás cukorral sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a darált mákot. Alaposan elkeverjük, majd félretesszük, hogy kihűljön.

    Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, rákenjük a mákos tölteléket, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A rudat kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, majd 15–20 perc alatt megsütjük, amíg szépen megpirul.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek